Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Javni poziv Ministarstva nauke za stipendije za doktorska istraživanja

Objavljeno: 18.05.2018. 20:52 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke objavljuje Javni poziv za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2018 / 2019 godini. Cilj ovog Javnog poziva je jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora, kao i internacionalizacija istraživačkog rada. Poziv se objavljuje u okviru strateške aktivnosti: Nacionalne stipendije za izvrsnost, u okviru Strategije naučnoistraživačke djelatnosti 2017-2021. godine.

Javni poziv je upućen prije svega mladim ljudima, starosti do 40 godina, koji dalje žele da usmjeravaju svoju karijeru ka naučnoistraživačkoj djelatnosti ili da znanja potrebna u privredi unaprijede na najvišem nivou kroz primijenjena doktorska istraživanja i mobilnost u razvijene ustanove u inostranstvu. Mobilnost u toku stipendije je moguća i u privredna društva u inostranstvu ili u Crnoj Gori. Prema sporazumima između Ministarstva nauke i univerziteta, stipendisti će biti oslobođeni plaćanja školarina za doktorske studije.

Poziv je upućen i institucijama i mentorima koji žele da prime stipendistu i povećaju broj mladih ljudi posvećenih istraživanjima na svom univerzitetu, te na taj način ojačaju naučne i inovativne kapacitete svoje institucije.

Ministarstvo nauke planira da kontinuirano raspisuje ovakav poziv sa ulaganjem od 500.000 € godišnje, čime bi se za 3 godine postigao broj od oko 50 mladih istraživača, doktoranada, koji bi se usavršavali na univerzitetima kroz ovaj program. Njihova uloga bi bila da ojačaju istraživačku misiju univerziteta, pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije, unapređuju saradnju sa privredom - na taj način kreirajući dodatne mogućnosti za ostajanje na univerzitetima, ali i šanse za nove istraživačke pozicije.

Tekst Javnog poziva možete preuzeti OVDJE.
Prijavni formular možete preuzeti OVDJE.

Prijavljivanje interesovanja za stipendiju i povezivanje studenata i mentora obavlja se putem portala Naučna mreža.

Rok za podnošenje aplikacija je 15. oktobar 2018. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?