Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Učenici škole Arcadia Academy najbolji na na takmičenju za mlade naučnike (Young Scientist Film Awards) u Londonu

Objavljeno: 18.05.2018. 21:38 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Britanska internacionalna škola Arcadia Academy je 13.05.2018. godine na godišnjoj konferenciji COBIS-a, tj. Savjeta britanskih internacionalnih škola, osvojila najprestižnije prvo mjesto na takmičenju za mlade naučnike (Young Scientist Film Awards) u Londonu u kategoriji sedmog, osmog i devetog razreda.

Učenici škole Arcadia su pripremili kratki film, tj. snimak naučnog eksperimenta koji je na svečanoj dodjeli nagrada u Londonu izazvao aplauze svih prisutnih. Film škole Arcadia Academy je ocijenjen kao savršen spoj biologije, fizike, hemije, robotike i kompjuterskih nauka. Uoči dodjele nagrada upriličena je svečana projekcija filma, gdje su predstavnici škole pozvani da pred svima prime nagradu na prvo mjesto.

"Nevjerovatno smo srećni jer je ovo nagrada svjetskih razmjera i jedno divno priznanje za ogroman trud naših učenika i nastavnika. Sada je cijeli svijet čuo za školu Arcadia Academy i za Crnu Goru. Veliki uspjeh je i to što je naša škola mala u poređenju sa ostalim učesnicima ali vidjeli smo da je na kraju ipak zaslužno presudio kvalitet,” kaže Milija Božović, akademski direktor škole Arcadia.

Ana Nikolić, profesor prirodnih nauka, podijelila je više detalja vezano za sam eksperiment: "Velika je čast i privilegija pokazati dominaciju na jednom ovakvom nivou i u ovakvoj međunarodnoj konkurenciji. Ovaj simpatični eksperiment nazvan “Ublek” je s razlogom pobrao simpatije i kritike najboljih naučnika iz ove oblasti i osvojio prvo mjesto na COBIS-ovom prestižnom takmičenju. Izuzetno sam ponosna na svoje učenike koji su dali sve od sebe, uložili dosta truda i vremena da film bude snimljen baš onako kako smo zamislili na samom početku. Za nas je bio veliki izazov napraviti dobar film sa preciznim naučnim objašnjenjem, fenomenalnim kadrovima a sve to ukopiti u dva i po minuta, što je bio jedan od kriterijuma. Zaista je bilo uživanje raditi na ovom projektu, posebno kada oko sebe imate učenike pune ideja, inovacija, entuzijazma i želje za uspjehom. Pažljivo smo birali eksperiment, želeći da prikažemo nešto novo, do sada neviđeno na ovim prostorima, neobično, interesantno svim uzrastima, a ujedno poučno i prožeto korisnim informacijama.”

Film možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/zWyxwjEFqqc

Link za rezultate na COBIS-ovom sajtu: https://www.cobis.org.uk/students/cobis-student- competitions/cobis-young-scientist-film-awards/2018-young-scientist-film-awards  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?