Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana konferencija „Rječni slivovi kao najvažnije ekološko-ekonomsko dobro Crne Gore”

Objavljeno: 18.05.2018. 23:12 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Podgorici je danas održana konferencija nevladine organizacije „Zeleni“ pod nazivom „Rječni slivovi kao najvažnije ekološko-ekonomsko dobro Crne Gore”. Tim povodom, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović imao je uvodno izlaganje.

Državni sekretar Radulović pozdravio je sve napore koji se intenzivno sprovode u Crnoj Gori u cilju obezbjeđenja održivog upravljanja vodnim resursima. Ističući da Crna Gora spada u četiri odsto svjetske teritorije sa najvećim prosječnim oticajem, on je podsjetio da voda nije samo naš najveći prirodni resurs već i strateški, te da se zbog toga prema istom moramo odnositi izuzetno oprezno.

On je ukazao na to da je tokom prethodnih deset godina izgrađeno i rehabilitovano oko 400 km vodovodne i kanalizacione mreže, da je izgradnjom Regionalnog vodovoda obezbijeđena sigurnost u vodosnabdijevanju za Crnogorsko primorje kao i da je izgrađeno i pušteno u funkciju postrojenje za tretman otpadnih voda u Mojkovcu (2008.), Žabljaku (2013.), Budvi (2015.), Nikšiću i Herceg Novom (2017.), te Kotoru i Tivtu (2016) i Šavniku (2017.). Takođe, kako je dodao, u izgradnji su postojenja za tretman otpadnih voda u Pljevljima i Beranama, a u fazi pripreme je izgradnja novog postrojenja za tretman otpadnih voda u Podgorici i Danilovgradu, dok su u 2017. obezbijeđena sredstva i za sanaciju ponora otpadnih voda na Cetinju.

„Sprovedene aktivnosti jesu bitan korak naprijed za Crnu Goru, a rezultati postignuti u kratkom periodu od deset godina su vidljivi i mjerljivi”, kazao je Radulović dodajući da visina do sada uloženih sredstava u realizaciju navedenih projekata iznosi oko 350 miliona eura, dok je znatan iznos sredstava u ovom trenutku u fazi realizacije.

Govoreći o unapređenjima, on je istakao da Ministarstvo održivog razvoja i turizma ove godine planira da počne sa projektom reforme tzv. vodenog sektora, odnosno aglomeracije kao jednog od preporučenih racionalnih pristupa za bolje i kvalitetnije vodosnabdijevanje na teritoriji čitave zemlje.

On je na kraju napomenuo da je suština zaštite životne sredine briga o ljudskom zdravlju i životu, unapređenju ekosistema, očuvanju prirodnog balansa i ekološke stabilnosti. „Takođe, želimo da stimulišemo racionalnu eksploataciju prirodnih resursa, vođeni idejom da ovu lijepu zemlju nismo naslijedili od naših predaka, već pozajmili od naših potomaka. Ovaj proces može biti uspješno završen jedino u sajdestvu javnog i privatnog sektora, nevladinih organizacija, medija i stanovništva u cjelini“, zaključio je Radulović.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?