Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Baru: Ministarstvo i Opština Bar nastavljaju odličnu saradnju

Objavljeno: 18.05.2018. 23:50 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Bar. Tom prilikom se sreo sa predsjednikom Opštine Zoranom Srzentićem. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Dušan Raičević i direktor Centra za kulturu Bar Ćazim Nikezić i njihovi saradnici. 


Ministar Bogdanović i predsjednik Srzentić razgovarali su o projektima daljeg razvoja kulture u Baru. Ministar je istakao da Bar zauzima posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj sceni, kada se govori o kulturnom nasljeđu, ali i o savremenim aspektima kulturno-umjetničkog stvaralaštva. "Zbog toga je razvoj kulture u Baru i valorizacija svih njegovih potencijala važno pitanje za Ministarstvo kulture," istakao je ministar Bogdanović. Predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić naglasio je značaj saradnje sa Ministarstvom kulture i istakao da je podrška projektima koji se u toj opštini realizuju od izuzetnog značaja ne samo za kulturni razvoj već i za jačanje turističke ponude grada. 


Sagovornici su razgovarali o manifestacijama i festivalima koji se u Baru organizuju, a koje finansijski podržava Ministarstvo kulture. Ministar Bogdanović je posebno istakao značaj festivala Barski ljetopis i naglasio da je inovirani koncept doprinio njegovom pozicioniranju na regionalnoj festivalskoj sceni. 


Bilo je riječi i o organizaciji Internacionalnog TV festivala, koji je stekao status manifestacije od nacionalnog značaja, ali se zbog nefunkcionalnog organizacionog modela prethodnih godina nije realizovao. Ministar Bogdanović je ponovio podršku i interesovanje Ministarstva da se što prije pronađe model za nastavak organizacije jedinog festivala u Crnoj Gori koji se bavio televizijskim stvaralaštvom. 


Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je istakao da je neophodno "zajedničkim snagama omogućiti finansijski model za moderniji i inovativniji koncept tradicionalnih kulturnih manifestacija Barski ljetopis, Susteri pod Starom maslinom ali i ponovno pokretanje Internacionalnog TV Festivala i Guitar Art festivala."


Sagovornici su razgovarali i o zaštiti i valorizaciji bogate kulturne baštine Bara. Predsjednik Srzentić je tom prilikom istakao da odličan primjer valorizacije nasljeđa predstavlja Utvrđenje Besac, za koje je Ministarstvo kulture iz sopstvenog budžeta i evropskih fondova obezbijedilo skoro milion eura i koje je u potpunosti rekonstruisano i biće korišćeno u turističke svrhe. 


Na sastanku je naglašeno i da Opština Bar ima odličnu infrastrukturu u oblasti kulture, ali da je potrebno posvećeno raditi na njenom održavanju. Na osnovu navedenog dogovoreno je da Opština Bar izradi projekat i inicira rekonstrukciju zgrade Doma kulture kako bi se stvorili uslovi da Ministarstvo kulture kandiduje navedeni projekat za Kapitalni budžet. 


Ministar Bogdanović i predsjednik Srzentić su zajedno obišli Stari Bar, Crkvu svete Katarine i Arhepiskopsku palatu, kulturna dobra za čiju je sanaciju i restauraciju Ministarstvo kulture obezbijedilo značajna sredstva i na kojima se sprovode radovi čija se finalizacija očekuje tokom ove godine. Pokrenuta je i inicijativa da se, do kraja godine, u okviru Arhiepiskopske palate, osnuje Arheološki muzej, za koju je ministar Bogdanović istakao da će imati punu podršku Ministarstva kulture. 


Ministar Bogdanović i predsjednik Srzentić dogovorili su potpisivanje memoranduma o saradnji, kojim će definisati sve projekte i programe koje će Ministarstvo i Opština zajedno realizovati u narednom periodu. 


Tokom posjete Opštini Bar ministar Bogdanović se sreo predstavnicima NVO Starobarska čarsija i razgovarao sa predstavnicima institucija kulture, umjetnicima i kulturnim poslenicima iz Bara. Tokom otvorenog dijaloga da ministrom Bogdanovićem razmijenjene su ideje i mišljenja o brojnim pitanjima u oblasti kulture. Ministar Bogdanović je istakao da su institucije kulture i nezavisna scena u Baru izuzetno aktivni i važni za unapređenje sektora kulture, te će stoga Ministarstvo nastaviti da podržava njihove inicijative, projekte i aktivnosti.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?