Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović na obilježavanju 30 godina od osnivanja FLU: Nagrada Perspektive uručena studentu Vladanu Pejanoviću

Objavljeno: 19.05.2018. 21:59 Autor: mku
mkumku

Juče je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore otvorena Godišnja izložba Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, organizovana u okviru obilježavanja 30 godina od osnivanja od osnivanja Fakulteta.

Na otvaranju izložbe su govorili Aleksandar Bogdanović, ministar kulture, prof. dr Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore i prof. Ratko Odalović, dekan Fakulteta.

Na izložbi su predstavljeni radovi studenata svih godina i studijskih programa Fakulteta. Najboljim studentima uručene su nagrade Fakulteta, kao i otkupna nagrada “Perspektive”, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture, a koju je uručio ministar Bogdanović.

Komisija za dodjelu nagrade “Perspektive” koju čine: prof. mr Ratko Odalović, predsjednik; prof. mr Nataša Đurović, član; prof. mr Lazar Pejović, član; doc. mr Marija Kapisoda, član; doc. mr Željko Reljić, član, donijela je Odluku da nagrada ove godine pripadne Vladanu Pejanoviću, studentu IV godine, smjer Slikarstvo.

“Nagrada „Perspektive“ ustanovljena je s namjerom da se, između ostalog, u prostoru Ministarstva kulture Crne Gore napravi jedna mala galerija koja će biti svojevrsni uzorak recentnih kretanja u likovnoj umjetnosti mladih stvaralaca. Posebno nam je bitno što se ova nagrada dodjeljuje studentskim radovima, jer time dobijamo uvid u poetike onihmladih likovnih umjetnika koji su odlučili da svoj talenatnadgrade u procesu akademskog sazrijevanja, što je za likovnu scenu Crne Gore i kulturu uopšte veoma važno. Jer, bez obzira na velike mogućnosti edukovanja koje nude savremena tehnička dostignuća, akademski okvir i dalje predstavlja najpouzdaniji temelj umjetničkom talentu, onaj u kom se pored sticanja znanja odvija interakcija između mladalačke nadarenosti i onoga što može ponuditi iskustvo i metodičnost profesorskog mentorstva. Likovna akademija jeste mjesto koje je sačuvalo tu dobru praksu ne zapostavljajući sve one okolnosti koje je savremena epoha nametnula svojom dinamikom, ali i brisanjem granica kako između naučnih disciplina tako i između umjetničkih izraza,” istakao je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je dodao da: “Tu značajnu pedagošku tradiciju potvrđuje i ovogodišnji nagrađeni rad, koji svojim estetskim dometom, ali i vidljivom autorskom sviješću o kontekstu aktuelnih umjetničkih istraživanja, pokazuje da je utemeljen ne samo na talentu nego i na stečenom znanju. On, takođe, predstavlja i svojevrsnu inicijaciju jednog mladog čovjeka u svijet likovne umjetnosti u kojem ga čekaju novi izazovi, a oni danas traže dodatni napor za stvaranje autentičnog umjetničkog izraza. Ovaj nagrađeni rad pokazuje nam da je njegov autor na dobrom putu da to i ostvari.”

Izložba koju organizuje Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore biće otvorena do 25. maja.

 mkumku

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?