Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Karakačanov na sastanku sa Boškovićem: Crna Gora najspremniji kandidat za članstvo u EU

Objavljeno: 21.05.2018. 00:58 Autor: mod
Zamjenik predsjednika Vlade i ministar odbrane Republike Bugarske, Krasimir Karakačanov boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje se sastao sa ministrom odbrane, mr Predragom Boškovićem.

Ministar Bošković je podsjetio na značajnu podršku Republike Bugarske tokom reforme crnogorskog sistema odbrane i izrazio uvjerenje će se bilateralna odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznika značajnije unaprijediti, posebno imajući u vidu iste bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju obje balkanske države. Bošković je informisao bugarskog kolegu o prioritetima Ministarstva odbrane u procesu modernizacije naoružanja i opreme Vojske Crne Gore, kao i o planovima aktivnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti. On je takođe istakao da je u našem fokusu jačanje regionalne saradnje, naglašavajući da jedino zajedničkim naporima i promovisanjem evroatlantskih vrijednosti možemo doprinijeti izgradnji stabilnog i prosperitetnog Regiona. Bošković se osvrnuo i na pozitivne implikacije bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom za region Zapadnog Balkana, naglašavajući da Crna Gora nastavlja intenzivno sprovođenje reformi u svim sektorima, sa ciljem punopavnog članstva u Evropskoj uniji.

Ministar Karakačanov je istakao značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za region Zapadnog Balkana, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu, naglašavajući da će Republika Bugarska pružiti sveobuhvatnu podršku Crnoj Gori i na njenom putu ka Evropskoj uniji, jer smatra da je najspremniji kandidat. Karakačanov se saglasio da bezbjednosni izazovi u regionu zahtijevaju zajedničko djelovanje, ne samo na bilateralnoj osnovi, već i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama.
Ministri su potvrdili dobru bilateralnu saradnju i razmotrili nove mogućnosti njenog unaprjeđenja. Sagledane su opcije jačanja saradnje u oblasti vojne industrije, školovanja kadeta i usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore na vojnim akademijama u Bugarskoj, a naglašen je i značaj nastavka saradnje u oblasti kodifikacije i standardizacije. Sagovornici su obostrano iskazali spremnost za unaprjeđenje bilateralne saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Bugarske je nakon zvaničnih sastanaka u Podgorici, nastavila svoje učešće na 2BS Konferenciji u Budvi.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?