Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović za Radio Crne Gore: Moguće promjene u Narodnom muzeju

Objavljeno: 21.05.2018. 20:48 Autor: mku

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je danas za Radio Crne Gore o politikama u oblasti kulture i aktuelnim temama.

"Povodom 12 godina od obnove nezavisnosti, Bogdanović je u intervjuu Radiju Crne Gore istakao da je posmatranje kulture kao osnovnog postulata nacionalnog identiteta, sastavni dio svih kulturnih politika naše države, posebno kada je riječ o kulturnom nasljeđu.

U tom smislu Bogdanović se osvrnuo i na situaciju u Narodnom muzeju povodom nestalih muzealija, istakavši da prvi izvještaj Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije očekuje do 1. jula. Ne želeći da prejudicira nalaze, Bogdanović je rekao da to svakako može biti osnov za pokretanje krivičnih prijava.

Ministar kulture je najavio i moguće promjene u menadžmentu Narodnog muzeja, konstatujući da je riječ o višedecenijskom problemu, pa njegovo rješavanje doživljava kao ozbiljan profesionalni izazov.

Izrazivši nezadovoljstvo radom menadžmenta Narodnog muzeja, kaže da je očekivao brže ispunjenje zacrtanih ciljeva i obaveza.

"Tokom sastanka sa direktoricom Vjerom Borozan održanom 7. februara, neposredno prije formiranja Državne komisije, dogovoreno je da Narodni muzej urgentno dostavi stručni nalaz građevinske struke o stanju centralnog depoa. Ministarstvo kulture je izdvojilo i finansijska sredstva za tu namjenu u iznosu 90 hiljada eura. Međutim, ni do danas ministarstvo i država nemaju informacije neophodne za urgentno djelovanje radi zaštite našeg jedinstvenog blaga, što kao odgovorno lice ne želim da tolerišem", istakao je Bogdanović.

Ministar se nije saglasio sa našom konstatacijom da se u kulturu ne ulaže dovoljno, navodeći konkretne primjere, posebno se osvrnuvši na opštinski sektor.

"Svake godine se iz državnog budžeta izdvaja za opštinske programske aktivnosti oko 600 hiljada eura. Takođe, već deset godina se implementira poseban program za razvoj kulture na sjeveru uz finansijsku podršku za aktivnosti 13 ustanova, uz godišnji budžet od 300 hiljada eura”, kazao je ministar.

Bogdanović je podsjetio i na Program "Cetinje - grad kulture" kada je izdvojeno 20 miliona, te nekoliko miliona eura za sanaciju ustanova ustanova kulture u svim regijama države.

Kada je o izgradnji ustanova kulture riječ, Bogdanović je izdvojio osnivanje Muzičkog centra Crne Gore, Filmskog centra, a inicirano je osnivanje Muzeja savremene umjetnosti.

"Očekujemo već do kraja narednog mjeseca preseljenje Muzičkog i Filmskog centra i Crnogorske kinoteke u novi objekat, u koji je uloženo preko 15 miliona eura. Poznato je da je završen objekat Nikšićkog pozorišta, a pri kraju je i rekonstrukcija Dom kulture u Pljevljima”, kazao je on.

Istakavši da je kulturna baština prepoznata kao važan faktor nacionalnog identiteta, te da je u prioritetima svih savremenih politika, ministar Bogdanović je istakao da taj resor kontinuirano podržava projekte koji su od značaja za očuvanje i unapređenje tog kulturnog dobra.

"Želim da najavim da ćemo vrlo brzo, uključujući stručni tim ljudi, koji su u ovoj branši prepoznati, izaći sa konkretnim prijedlogom mjera kako mlade umjetnike motivisati da ostanu u Crnoj Gori i ovdje stvaraju," rekao je Bogdanović, odgovarajući na našu konstataciju da mladi stvaraoci traže priliku za usavršavanje u inostranstvu.

Takođe je najavio da se Nacrt Zakona o medijima očekuje u narednih sedam dana, a kao novine u odnosu na prethodni, izdvojio je: definisanje pojma inernet medija, dužnu novinarsku pažnju, zaštitu prava na privatnost, a u okviru pluralizma medija, osnivanje Fonda za podršku medijima.

Jadranka Prelević, RTCG"

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?