Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Posjeta direktorice UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju

Objavljeno: 23.05.2018. 18:51 Autor: Ministarstvo finansija

ministarstvo finansija

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Nina Vujošević sastala se danas sa direktoricom UNICEF-a (Fonda Ujedinjenih nacija za djecu) za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan. Sastanku su prisustvovali g-din Osama Makavi Kogali, šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, kao i g-din Milorad Šćepanović, stalni predstavnik Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Državna sekretarka Vujošević se zahvalila na posjeti i pozdravila uspješnu saradnju UNICEF-a i Ministarstva finansija, posebno ističući ulogu UNICEF-a u podršci Vladi Crne Gore u zaštiti i promociji prava djeteta. Dodatno je apostrofirala značaj Programa  UNICEF-a za Crnu Goru za period 2017 - 2021 (Country Program Development – CPD), čije su glavne komponente dječja zaštita i socijalna inkluzija, kvalitetno obrazovanje  i osnaživanje adolescenata, kao i monitoring prava djeteta. U cilju uspješnog sprovođenja navedenog Programa, razgovarano je o daljoj saradnji  Ministarstva finansija i UNICEF-a.

Direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, gospođa Kan je istakla važnost uloge Ministarstva finansija u sprovođenju Programa  UNICEF-a za Crnu Goru i još većeg uključivanja ovog Ministarstva u aktivnostima međuresornih radnih grupa koje će raditi na sprovođenju različitih komponenti Programa.

Radi uspješne primjene Programa UNICEF-a za Crnu Goru, posebno je istaknuta važnost novog MICS istraživanja (Istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i djece) koje sprovodi Monstat uz podršku UNICEF-a i Ministarstva finansija, kao I  socijalna zaštita djece sa akcentom na šeme  socijalne zaštite. Sagovornici su istakli značaj MICS istraživanja posebno u daljem kreiranju Vladinih politika u oblastima zdravlja, obrazovanja, socijalne zaštite i ranog razvoja djeteta.

 G-đa Kan je navela i ulogu lokalnih samouprava i važnost njihovog uključivanja u zajedničke aktivnosti usmjerene na podršku razvoju djeteta.

 Na sastanku je zaključeno da je u daljoj saradnji UNICEF-a i Ministarstva finansija potrebno razgovarati o vremenskom planu pojedinih programskih aktivnosti i sagledati raspoložive  finansijske resurse, naročito u okviru tema koje se odnose na razvoj djece tokom ranog djetinjstva, šeme socijalne zaštite i sistem budžetiranja prilagođen razvoju djeteta.

 

PR SLUŽBA

MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?