Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brigadni general Daković na Konferenciji načelnika generalštabova država Balkana (BCHOD)

Objavljeno: 23.05.2018. 19:00 Autor: mod

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Ilija Daković učestvovao je na 12. Konferenciji načelnika generalštabova država Balkana koja je ove godine organizovana u Beogradu.

Konferenciju su otvorili su ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Konferencije načelnika generalštabova država Balkana imaju za cilj promociju regionalne stabilnosti i prosperiteta jačanjem regionalne vojne saradnje balkanskih država, kao i modela odgovora na sve bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje u regionu.

Osim načelnika generalštabova zemalja Balkana, ove godine su na Konferenciji, u svojstvu gostiju, prisustvovali predsjedavajući Vojnog komiteta Evropske unije, general Mihail Kostarakos, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, general Stiven Šepro, komandant Združenih snaga iz Napulja, admiral Džejms Fogo i zamjenica načelnika Generalštaba Slovenačke vojske brigadni general Alenka Ermenc.

BCHOD je uspostavljena na inicijativu Atine i Ankare 2006. godine, sa ciljem jačanja modela vojno-vojne saradnje balkanskih država, a čine je predstavnici Ankare, Atine, Beograda, Bukurešta, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Sofije i Tirane.

Aktivnim učešćem u okviru Konferencije načelnika generalštabova balkanskih država, Crna Gora potvrđuje svoje opredjeljenje izgradnji sigurnog i bezbjednog regiona.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?