Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorski tim učestvuje na međunarodnoj terenskoj vježbi „ADRIATIC 2018“

Objavljeno: 23.05.2018. 20:56 Autor: MUP
Tim sastavljen od predstavnika Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Uprave pomorske sigurnosti i službi zaštite i spašavanja iz Kotora i Herceg Novog učestvuje na međunarodnoj terenskoj vježbi “ADRIATIC 2018”, koja se održava u periodu od 22. do 25. maja 2018. godine na području Splitskog akvatorija.

Pored pet predstavnika iz Direktorata za vanredne sitaucije koji su dio menadžmenta tima, Direktorat ima dva predstavnika u timu za planiranje i kontrolu vježbe, jednog predstavnika u Timu EU za civilnu zaštitu, kao i jednog predstavnika u timu za evaluaciju vježbe. Na vježbi učestvuju i tri posmatrača iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Uprave pomorske sigurnosti.

Glavni ciljevi vježbe su jačanje regionalne i prekogranične saradnje u oblasti civilne zaštite, upoznavanje sa procedurama i funkcionisanjem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, testiranje i uvježbavanje standardnih operativnih procedura, razmjena informacija, znanja i najbolje prakse između spasilačkih timova, poboljšanje odgovora na incidente na moru koji zahtijevaju zajednički odgovor na zagađenje mora i obale uz pomoć Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Scenario vježbe zasniva se na sudaru dva trajekta zbog loših vremenskih uslova, s neposrednim posljedicama požara i pomorskog zagađenja.

Osim timova iz Crne Gore i Hrvatske na vježbi učestvuju i timovi iz Holandije, Slovenije i Švedske, koji će zajedničkim snagama raditi na uklanjanju svih posljedica uzrokovanih sudarom. Takođe, na vježbi učestvuje i brod čistač „Marisa-N“ sa opremom za suzbijanje zagađenja mora većih razmjera, kao i opremom za suzbijanje zagađenja mora iz Ravene, koji je na raspolaganje stavila Evropska agencija za pomorsku sigurnost.

Projekat „ADRIATIC 2018“ sprovodi Konzorcijum koji sačinjavaju Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (koordinator), Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Uprava za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć Republike Slovenije i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?