Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković na godišnjem Samitu Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu

Objavljeno: 24.05.2018. 17:18 Autor: MSP

Delegacija predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem učestvuje u Lajpcigu (Savezna Republika Njemačka) na godišnjem Samitu Međunarodnog transportnog foruma.

Godišnji Samit u Lajpcigu predstavlja vodeću platformu za dijalog o budućnosti saobraćaja. Okuplja predstavnike iz 59 zemalja članica kako bi razgovarali sa donosiocima odluka iz industrije, civilnog društva i akademske zajednice i kako bi diskutovali trendove koji oblikuju mobilnost u 21. vijeku. U 2018-oj, Samit se fokusira na bezbjednost i sigurnost u saobraćaju. Bezbjednost i sigurnost su primarne brige za sve saobraćajne sisteme jer utiču na putnike i pružaoce usluga. Oni su osnova za pravo pojedinca da putuje bez straha i od ključnog su značaja za pouzdan i efikasan prevoz dobara. Pored ovoga, omogućavanje bezbjednijeg i sigurnijeg saobraćaja je ključno za uspješno sprovođenje dva velika međunarodna sporazuma: Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Ministar je izlagao na ministarskom okruglom stolu na temu Otklanjanja prepreka za pravedan, bezbjedan i efikasan međunarodni drumski saobraćaj. Ovom prilikom, okupljeni ministri i predstavnici međunarodnih organizacija su razgovarali o preprekama vezanim za prevoz u oblasti drumskog saobraćaja, posebno se osvrtom na zajedničke teme i mjere koje se mogu primijeniti kako bi se otvorena pitanja iz ove oblasti riješila u najkraćem mogućem periodu. Otklanjanje prepreka u oblasti drumskog saobraćaja, posebno vezano za prelazak granica bi olakšalo prevoz putnika i roba, a samim tim doprinijelo i ekonomskom razvoju zemalja koje pripadaju Međunarodnom transportnom forumu.

Tokom svog izlaganja, ministar Nurković je iskoristio priliku da upozna kolege sa činjenicom da je u oktobru 2017. godine u Crnoj Gori donešen novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, te da je Crna Gora u ovoj oblasti potpuno usklađena sa EU acqui-jem i Poveljom kvaliteta. Ministar se osvrnuo i na Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju, posvećen vozačima i menadžerima iz oblasti drumskog saobraćaja, koji je otvoren u okviru Privredne komore Crne Gore i koji je akreditovan od strane IRU akademije. Na kraju, on je istakao da se jedino zajedničkim naporima, kako između zemalja regiona Zapadnog Balkana, tako i u saradnji sa Evropskom unijom, mogu otkloniti prepreke i riješiti zajednička pitanja u ovoj oblasti.

Pored ministra Nurkovića, na okruglom stolu su učestvovali ministri Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Latvije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Ukrajine, zamjenici ministara Bugarske i Ruske Federacije, kao i predstavnici Evropske unije, UNECE-ija, BSEC-a i Međunarodne unije za drumski saobraćaj.

Pored ministra Nurkovića, u delegaciji si i državni sekretar Angelina Živković, generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?