Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović razgovarala sa direktorom Programa Globalno preduzetništvo u Odjeljenju za međunarodnu trgovinu u Vladi Velike Britanije

Objavljeno: 24.05.2018. 19:49 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović susrela se danas sa gospodinom Derek Goodwin-om, direktorom Programa Globalno preduzetništvo (The Global Entrepreneur Programme) u Odjeljenju za međunarodnu trgovinu u Vladi Velike Britanije i Gavin Vessey-om, zamjenikom britanske ambasadorke u Crnoj Gori.

Program globalnog preduzetnika (GEP) pomaže preduzećima u ranoj fazi tehnoloških procesa i start-up-ovima koji žele da svoje poslove prebace u Ujedinjeno Kraljevstvo. Program je do sada preusmjerio 340 preduzeća u Veliku Britaniju, stvorio preko 100 radnih mjesta i podigao preko milijardu funti privatnih investicija za kompanije.

G-din Goodwin će biti gost na radionici o preduzetništvu na jednoj od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi – Spark.me, koja se održava 26. i 27. maja u Budvi. Ovo će biti idealna prilika da g-din Goodwin upozna uspješne start-up kompanije u namjeri da identifikuje potencijalne predstavnike iz Crne Gore koji bi učestvovali na “Start Up Games”, na Londonskom Samitu u julu, događaju koji okuplja veliki broj investitora. Sagovornici su razgovarali o programima podrške start-up-ovima i digitalnoj i kreativnoj ekonomiji u Crnoj Gori.

Ministarka Damjanović je upoznala sagovornike sa programom Vlade Crne Gore, koji u poslednjem kvartalu ove godine predviđa donošenje Nacionalnog programa za podsticanje razvoja startapova, a za šta je već dobijena ekspertska pomoć od strane Evropske unije.

G-din Goodwin je istakao u razgovoru da želi da pomogne pravljenju preduzetničkog mosta između Velike Britanije i Crne Gore, te svojim znanjem, iskustvom i konsultantskim uslugama Odjeljenja na čijem je čelu u Vladi Velike Britanije pomogne razvoj crnogorskih kompanija, a time stimuliše stvaranje uspješnog inovativnog ekosistema.

U tom kontekstu, na sastanku je bilo više riječi i o uspostavljanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, kreiranju jake veze akademske zajednice i privrede, te komercijalizaciji inovativnih proizvoda na tržištu, kao i aktivnoj podršci nosioca javnih politika.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?