Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović - Sutur: Crna Gora i Francuska će nastaviti da unapređuju tradicionalno dobre bilateralne odnose u oblasti unutrašnjih poslova

Objavljeno: 24.05.2018. 20:20 Autor: MUP
Crna Gora cijeni podršku koju Francuska pruža na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i ostvarila je značajan napredak na planu jačanja institucionalnih kapaciteta i usklađivanja zakonske regulative sa evropskim standardima, poručeno je sa današnjeg sastanka državnog sekretara Dragana Pejanovića sa senatorom Republike Francuske Simonom Suturom.

Zahvaljujući na dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji i pomoći francuskog rezidentnog eksperta u implementaciji Akcionog plana za poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, državni sekretar Pejanović je predstavio aktivnosti koje Vlada Crne Gore preduzima na planu ostvarivanja unutrašnjih i spoljno – političkih prioriteta, regionalne saradnje, prevencije terorizma i nasilnog ekstremizma, korupcije i organizovanog kriminala, vanrednih situacija, kao i u oblasti bezbjednosti granice, ostvarivanja i zaštite prava stranaca i azilanata.

U tom smislu, istakao je da je kroz normativna rješenja u oblasti međunarodne zaštite stranaca Crna Gora uvela novi koncept kojim se podstiče uspješnija integracija lica koja traže azil u crnogorsko društvo. Takođe je naglasio da je ostvaren značajan uspjeh na planu implementacije Konvencije o policijskoj saradnji. Kroz formiranje međuresorskog operativnog tima, na čijem je čelu, posvećeno se radi na prevenciji, sprečavanju i suzbijanju nasilnog ekstermizma i radikalizma koji vode ka terorizmu.

Senator Sutur je izrazio zadovoljstvo postignutim reformama u Crnoj Gori, što je prepoznato i u Izvještaju o napretku za 2018. godinu, uz očekivanje da će Francuska u Crnoj Gori nastaviti da ima pouzdanog i konstruktivnog partnera.

Zajednički je konstatovano da su odnosi dvije zemlje na visokom nivou i izraženo uvjerenje da će se saradnja nastaviti, kako na bilateralnom planu, tako i u okviru NATO-a, čime će se osigurati zajednički pristup i odgovor globalnim prijetnjama.

Pored senatora Simona Sutura, sastanku je prisustvovala ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik i član Komisije za evropske poslove Klod Kern.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?