Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počeo da se gradi vrtić u Tuzima, mjesta će biti za još 220 djece

Objavljeno: 24.05.2018. 21:48 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministar prosvjete dr Damir Šehović položio je danas sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem kamen temeljac za novi vrtić u Tuzima. Kako je ministar najavio, vrtić će moći da primi oko 220 djece, a rok završetka radova je godinu dana.

On je istakao da, uz 350 novih mjesta u vrtiću na Starom aerodromu čija je izgradnja pri kraju i preko 100 mjesta u adaptiranom prostoru u Staroj Varoši čija je rekonstrukcija takođe pri kraju, Ministarstvo prosvjete i predškolske ustanove od septembra značajno rasteretiti prebukirane predškolske kapacitete u Glavnom gradu.

„Vrtić u Tuzima radiće u sastavu JPU „Đina Vrbica“, a radi se kroz projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) koji je vrijedan preko 17 miliona eura, u oviru kojeg će se izgraditi 7 vrtića“, saopštio je Šehović. On je dodao da je do sada izgrađen vrtić u Zagoriču, da su u toku završni radovi i namještanje objekta na Starom aerodromu, a već narednih dana se očekuje početak radova na izgradnji vrtića u Baru. Dodatno, u okviru pomenutog CEB projekta, očekuje se početak radova i na objektima u Bloku VI i Pljevljima.

Ovim povodom ministar Šehović je istakao: “Od septembra mjeseca biće oko 500 novih mjesta u predškolskim ustanovama samo na teritoriji Glavnog grada, čime će biti napravljen veliki korak u rasterećenju kapaciteta predškolskih ustanova. Pritom, kao što znate, problem prebukiranosti uglavnom i jeste vezan najvećim dijelom za Glavni grad i manji dio primorskih opština, dok u ostalim opštinama imamo potrebu da povećamo broj djece upisane u vrtić.

On je naglasio da će Ministarstvo i dalje pomagati predškolskim ustanovama da traže i alternativne prostore koji bi im bili ustupljeni od raznih subjekata, kako bi se adaptirali i time na najekonomičniji način, ali trajno, rješavali pitanje prebukiranosti vrtića.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepovic je iskazao zadovoljstvo zbog početka radova na vrtiću u Tuzima, čime će uz osnovnu i srednju školu biti upotpunjena obrazovna ponuda za građane Tuzi. On je podsjetio da je Glavni grad ustupio na privremeno korištenje Ministarstvu prosvjete za potrebe vrtića, objekat u vlasništvu grada koji se nalazi u Staroj varoši za oko 120 djece za potrebe vaspitne jedinice JPU „Đina Vrbica“, kao i prostor u Bloku V kapaciteta za oko 100 mališana za povećanje kapaciteta JPU “Ljubica Popović”.

"Ipak, najveći projekat iz oblasti obrazovanja u kojem smo partneri sa Ministarstvom prosvjete je Srednja stručna škola u Golubovcima, što je investicija vrijedna preko 5 miliona eura. Učešće Glavnog grada u ovom projektu predstavlja dio naše politike ravnomjernog razvoja svih djelova Podgorice i opština u sastavu Glavnog grada" naglasio je Stijepovic.

Medijima su se obratili i direktor Direkcije javnih radova Almer Kalač i predsjednik Gradske opštine Tuzi Abedin Adžović koji su izrazili zadovoljstvo zbog početka realizacije projekta koji će imati veliki značaj za građane ove gradske opštine.

Površina objekta vrtića u Tuzima je 1399,45 m2. Izvođač radova je konzorcijum čiji je nosilac „Eurozox“d.o.o Danilovgrad. Ugovorena vrijednost radova je 1.648.259,13 eura , dok je rok za izvođenje radova 12 mjesici. Glavni grad ustupio je zemljište i oslobodio plaćanja komunalija, a ta investicija iznosi preko 400.000. eura.

PR Služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?