Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Steward Health Care International Limited

Objavljeno: 24.05.2018. 16:46 Autor: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović je u ime Vlade Crne Gore potpisao sa dr Arminom Ernstom, predsjednikom Steward Health Care, najvećim privatnim profitnim bolničkim operaterom u Sjedinjenim Američkim Državama, Memorandum o razumijevanju, kojim su utvrđeni principi saradnje u budućem periodu.

Dogovorena je saradnja u pogledu pružanja usluga zdravstvene zaštite i saradnje u drugim oblastima u Crnoj Gori na osnovu javno privatnog partnerstva ili u drugom obliku.

Potencijalni zajednički projekti se odnose na unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, potencijalne investicije u Institut Igalo, bolnicu Meljine, te aktivnosti u vezi sa unapređenjem informacionih sistema u zdravstvenim ustanovama.

Ministar Hrapović izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i uvjerenje da je ovo samo prvi korak na putu ka uspješnoj saradnji.

„Kao što smo i predvidjeli Memorandumom, u narednom periodu ćemo razmatrati potencijalne oblasti saradnje u pogledu pružanja usluga zdravstvene zaštite, a nadam se da ćemo uskoro definisati i konkretne projekte. Mi smo nedavno krenuli sa realizacijom projekta telemedicine, pa smatram da i to može biti interesantno polje za saradnju“, rekao je Hrapović.

Dr Armin Ernst, predsjednik SHC, zahvalio je na konkretnim predlozima i projektima za saradnju i izrazio nadu da će do njihove realizacije doći uskoro.

„Medicina postaje globalna, a telemedicina nema granica“, istakao je Ernst.

Steward Health Care je zdravstvena organizacija koja je posvećena pružanju najkvalitetnije zdravstvene zaštite. Sa sjedištem u Bostonu, Massachusetts, Steward posluje sa 38 bolnica u SAD i Malti, koje su dobitnici nagrade za kvalitet i sigurnost. Kompanija zapošljava oko 40.000 zdravstvenih radnika. Mreža Steward obuhvata više od 25 centara za hitnu njegu, 42 specijalizovane ustanove za njegu i preko 7.300 kreveta pod svojom upravom. 

Jedinstveni model pružanja zdravstvenih usluga Steward se zasniva na korišćenju tehnologije, inovacija i koordinaciji zdravstvene njege pacijenata. SHG posluje u bolnicama na Malti i širom SAD, uključujući države: Arizona, Arkansas, Florida, Louisiana, Massachusetts, Ohio, Pennsylvania, Texas i Utah.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?