Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na Samitu u Lajpcigu potvrđena Deklaracija o bezbjednosti i sigurnosti u saobraćaju

Objavljeno: 25.05.2018. 17:21 Autor: MSP

Drugog dana održavanja godišnjeg Samita Međunarodnog transportnog foruma koji se tradicionalno organizuje  u Lajpcigu, SR Njemačka  ministar Osman Nurkovič učestvovao je na ministarskim sjednicama (zatvorenoj i otvorenoj).

Zatvorena ministarska sjednica okupila je predstavnike 59 zemalja članica Međunarodnog transportnog foruma, a glavna tema sjednice bila je razmjena iskustava i najboljih praksi iz oblasti bezbjednosti i sigurnosti u saobraćaju, digitalizaciji, povezanosti i dekarbonizaciji. Predstavnici ITF-a i Latvije kao predsjedavajuće zemlje članice iskoristili su priliku i posebno istakli značaj Povelje kvaliteta kao instrumenta za stvaranje održivog transportnog sistema i načina da se olakša prevoz ljudi i roba kako bi se unaprijedila trgovina i poboljšao privredni razvoj.

Vezano za Povelju kvaliteta, ministar Nurković je tokom svog izlaganja istakao da je Crna Gora potpuno usaglašena sa istom, a napomenuo je i da je napravljen korak naprijed u pogledu sprovođenja Povelje kvaliteta uspostavljanjem Centra za edukaciju u drumskom saobraćaju pri Privrednoj komori Crne Gore koji je akreditovan od strane IRU akademije.

On je iskoristio priliku da se zahvali na saradnji u procesu usklađivanja Povelje kvaliteta, kako službenicima ITF-a tako i predstavnicima IRU akademije. U oblasti bezbjednosti na putevima, ministar Nurković  je skrenuo pažnju prisutnima na postojanje paketa mekih (reformskih) mjera koje se sprovode uz podršku Evropske unije u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama za 20% do 2020. u odnosu na referentnu 2014. godinu. Na polju prirodnih hazarda i klimatskih promjena, ministar je posebno istakao kontinuiranu saradnju Crne Gore sa Svjetskom bankom.  

Nakon zatvorene ministarske sjednice uslijedila je i otvorena ministarska sjednica koja se fokusirala na načine kojima možemo transportne sisteme učiniti otpornijim i bezbjednijim u kontekstu terorističkih napada i prirodnih katastrofa.  Glavna pitanja u diskusijama su se vezivala za ključne mjere koje se mogu sprovesti kako bi se transportni sistemi što brže oporavili od poremećaja, uključujući pojačanu regionalnu i međunarodnu saradnju. Glavni govornici na ovoj sjednici su bili g-din de Juniac, generalni direktor i glavni izvršni direktor Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj, g-din Drees, glavni izvršni direktor MAN Truck-a i Odbora proizvođača komercijalnih vozila, kao i gđa Guevara Manzo, predsjednica i glavni izvršni direktor Svjetskog savjeta za putovanja i turizam. 

Tokom godišnjeg samita Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu, potvrđena je i ministarska Deklaracija o bezbjednosti i sigurnosti u saobraćaju. Ministar Nurković je iskoristio priliku da se na marginama događaja sastane sa svojim kolegama ministrima, uključujući ministra Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je ministar Nurković tokom prvog dana događaja učestvovao na ministarskom okruglom stolu na temu Otklanjanja prepreka za pravedan, bezbjedan i efikasan međunarodni drumski saobraćaj. Pored ministra Nurkovića u delegaciji su bili državni sekretar Angelina Živković, generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?