Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

MUP: ažurno i pravovremeno obavještavamo građane o promjenama nastalim u biračkom spisku

Objavljeno: 25.05.2018. 18:46 Autor: MUP
Povodom saopštenja predstavnika NVO MANS od 24.05.2018. godine koje su prenijeli pojedini crnogorski mediji, a u kojem se navodi da su podaci u biračkom spisku izmijenjeni za skoro polovinu birača, te da je kontrola biračkog spiska otežana, Ministarstvo unutrašnjih poslova upućuje sljedeće REAGOVANJE:

Ministarstvo unutrašnjih poslova ažurno i pravovremeno obavještava o svakoj promjeni u biračkom spisku koja se odnosi na upis birača. O svakoj promjeni u biračkom spisku koja se odnosi na upis birača – izmjenu, dopunu ili ispravku nekog podatka o biraču, ili o promjeni biračkog mjesta na kojem birač glasa – Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa Zakonom, pisanim putem obavještava birača o izvršenoj promjeni.

Napominjemo da su u navedenom periodu koji se pominje u tekstu, u 11 opština u kojima se održavaju lokalni izbori, izmjene u biračkom spisku nastale i na način što su lokalne samouprave donijele odluke o određivanju ulica i naselja i izvršile promjene u nazivima naselja, ulica i mjesta. Tako je, na primjer, u opštini Golubovci, opštini u okviru Glavnog grada, promijenjen naziv naselja Golubovci u tri nova naselja (Anovi, Gošići i Golubovci), a naselju Cijevna promijenjen naziv u Donja Cijevna što proizvelo oko 7000 promjena u biračkom spisku.

Podsjećamo da je u cilju informisanja birača Ministarstvo unutrašnjih poslova uspostavilo portal www.biraci.me, kao i call centar sa jedinstvenim brojem 19820, koji je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. Posredstvom ovih servisa građani mogu provjeriti da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasaju. Uvid u činjenicu upisa u birački spisak građani mogu izvršiti i lično, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), svakog radnog dana u prostorijama područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je za predstojeće lokalne izbore u 11 opština, koji će se održati 27. maja 2018. godine, posredstvom Pošte Crne Gore, uputilo pozive građanima u kojima je navedeno biračko mjesto na kojem glasaju, adresa biračkog mjesta, kao i broj pod kojim je birač upisan u birački spisak.

Ministarstvo unutrašnjih polova vezano za kontrolu biračkog spiska ukazuje da je članom 21 stav 3 Zakona o biračkom spisku propisano da je Ministarstvo dužno da parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, nevladinoj organizaciji kojoj je od stane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, omogući pristup biračkom spisku i rješenje na osnovu kojeg su nastale promjene u izvornim registrima, u vremenu od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Takođe, ukazujemo da je pravo uvida u službenu dokumentaciju, shodno članu 24 Zakona o biračkom spisku, Ministarstvo dužno da ovlašćenom predstavniku parlamentarne stranke, ovlašćenom predstavniku potvrđene izborne liste, i ovlašćenom predstavniku nevladine organizacije kojoj je od stane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, omogući uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku (dokumentacija: državljanstva, ličnih karata građana, odjave i prijave mjesta prebivališta, matičnog broja građana, matične registre rođenih i umrlih).

Ministarstvo je dužno da parlamentarnoj stranci omogući uvid u službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku i u vremenu koje nije obuhvaćeno izbornom kampanjom. Uvid se vrši u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podsjeća da tačnost biračkog spiska zavisi i od ažurnosti građana. Stoga ovom prilikom pozivamo građane da uredno prijavljuju promjene u vezi sa adresom stanovanja, kao i članove porodica preminulih građana da ispunjavaju svoju zakonsku obavezu i MUP-u prijavljuju činjenicu smrti, radi upisa u Registar umrlih i samim tim brisanja preminulih građana iz biračkog spiska.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?