Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saoopštenje: Održan Regionalni dijalog o nacionalno određenim doprinosima Crne Gore

Objavljeno: 25.05.2018. 17:17 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Regionalni dijalog o nacionalno određenim doprinosima (NDC) Crne Gore održan je u Tbilisiju u periodu 21-23. maja 2018. godine a u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Sekretarijata Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija UNFCCC-a.

Regionalni dijalog predstavljao je dobru priliku za razmjenu iskustava uz podršku obezbjeđenju izgradnje kapaciteta kroz razumijevanje i sprovođenje akcionih mjera za ublažavanje klimatskih promjena, njihovih uticaja i zajedničkih koristi. Dijalog je bio usmjeren da pomogne korisnicima da razumiju i sprovedu obaveze kako bi se ispunili ciljevi NDC-a.

Očekivanja brojnih prisutnih predstavnika zemalja članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama, predstavnika ekoloških organizacija, civilnog i NVO sektora, NDC partnera, kao i poslovih udruženja su da se nastavi sa snažnim progresom ostvarenim u ovoj oblasti i odlučno definiše ambiciozan program rada za uspostavljanje pravila, procedura i upravljačkih okvira za puno sprovođenje obaveza iz Pariskog sporazuma.

Održani sastanci bili su zasnovani na razmjeni nacionalnih iskustvima i stavova relevantnih za planiranje implementacije NDC, uključujući povezanost sa ciljevima održivog razvoja (SDG) i drugim procesima planiranja, kao i mogućnostima za unapređenje rodne ravnopravnosti, rezultatima Pariskog sporazuma i potrebama za ambicioznijim akcijama u regionu, razmatranje dijaloga Talanoa kako bi se obezbijedio veći uvid u implementaciju napora za smanjenje emisija, uključujući cilj povećanja ambicija u narednom periodu, NDC akcija u energetskom sektoru, finansiranje i angažovanje privatnog sektora za implementaciju NDC, i razmjene iskustava zemalja korisnica i država članica EU.

U radu dijaloga, ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, učestvovali su generalni direktor Direktorata za klimatske promjenei mediteranske poslove, Ešef Husić i savjetnica u Direkciji za klimatske poslove Danijela Račić.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?