Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) u Podgorici je održan sastanak tijela za pitanje nestalih lica Vlada država sa područja Bivše Jugoslavije

Objavljeno: 26.05.2018. 21:00 Autor: mrss
Dana 25. i 26. maja u Podgorici je održan sastanak tijela koja učestvuju u procesu traženja nestalih lica na području zapadnog Balkana, kako bi se pripremili za predstojeći samit u Londonu koji će se baviti ključnim izazovima s kojima se ovaj region suočava, uključujući način rješavanja pitanja 12.000 lica koje se još uvijek vode, kao nestale iz sukoba 1990-ih godina.

Sastanku su u ime Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore prisustvovali Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Milena Šćekić, članica Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije.

Vlada Velike Britanije će 9. i 10. jula biti domaćin Petog samita Berlinskog procesa za zapadni Balkan. Među ostalim pitanjima, razmatraće se napredak po pitanju nestalih osoba I to će predstavljati jedan od prioriteta u trećem dijelu samita.

mrss

Prije ovog sastanka, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba razmatrali su ključna pitanja koja se trebaju pokrenuti na londonskom samitu. O zaključcima sastanka s Regionalnom koordinacijom se razgovaralo na odvojenom sastanku, na kojem su prisustvovali predstavnici ICMP i predstavnici državnih organa nadležnih za pitanje nestalih lica iz Bosne i Hercegovine (INO), Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije.

Učesnici su istakli pitanja razmjene informacija o mogućim lokacijama skrivenih grobnica među državama, ubrzavanje procesa ekshumacija takvih grobnica, te rješavanje oko 4.000 neidentifikovanih slučajeva i eventualne pogrešne identifikacije do koje je došlo prije primjene postupka na osnovu DNK analize 2001. godine, te usklađivanje evidencije u okviru Regionalne liste nestalih osoba.

Na ovom sastanku učesnici su započeli s izradom plana u kojem će se navesti aktivnosti na rješavanju pitanja 12.000 lica koje se još uvijek vode kao nestala, s namjerom da se na londonskom samitu isti dostavi na usvajanje šefovima vlada u regionu.

ICMP je učesnicima, takođe predložila uspostavljanje mehanizma koordinacije koji će okupiti Institut za nestale osobe (INO) i vladine komisije za nestala lica i koji bi bio nadležan za realizaciju regionalnog plana. ICMP će ponuditi praktičnu i političku podršku tom mehanizmu.

ICMP vjeruje da će se usvajanjem regionalnog plana na julskom samitu i formiranjem ovog mehanizma, uspostaviti struktura za ubrzavanje i intenziviranje rada na istragama slučajeva nestalih lica na nepristrasan i djelotvoran način, te u skladu s međunarodnim standardnima ljudskih prava.

Održavanje sastanaka u Podgorici omogućeno je uz finansijsku pomoć ambasade Velike Britanije.



PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?