Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Maksimalno dozvoljene vrijednosti naftnih derivata

Objavljeno: 28.05.2018. 20:21 Autor: Ministarstvo ekonomije
Od sjutra, 28.05.2018. godine, važiće sljedeće maksimalno dozvoljene vrijednosti naftnih derivata:

 

BMB 98

1.44 eur/l

(+0.03)

 

BMB 95   

1.41 eur/l

(+0.04)

 

Eurodizel

1.30 eur/l

(+0.07)

 

Lož ulje (veleprodaja)

1.26 eur/l

(+0.06)

 


Promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori uzrokovao je isključivo rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na euro. To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom regionu.

Uporedni podaci iz prethodnih godina pokazuju da su u posljednjih 10 godina najveće cijene naftnih derivata u Crnoj Gori bile 2012, kada je BMB 98 koštao 1,54 eura, BMB 95 1,50 eura, a eurodizel 1,38 eura.

Vlada će nastaviti da prati kretanja na međunarodnom tržištu i, ukoliko ona budu prijetila da ugroze crnogorsku privredu i građane, preduzeće potrebne mjere u cilju njihove zaštite.

Vlada Crne Gore je više puta, tokom 2011. i 2012. godine, djelovala antiinflatorno, kada je smanjila vrijednost akciza i donijela odluku o povraćaja dijela plaćene akcize na eurodizel koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, kao i mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije.

Podsjećamo, uvozna cijena po litru, odnosno vrijednost naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i odnos eura prema dolaru, dominantno definišu nabavnu cijenu naftnih derivata. Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, prilikom obračuna uzima se u obzir prosječna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu. To znači da nabavna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu određuje nivo korekcije. Od daljeg kretanja cijena naftnih derivata na Platt’s kotacijama zavisiće da li će doći do povećanja ili pada cijena u Crnoj Gori.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 11.juna 2018. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 12. juna 2018. godine.


KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?