Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka nauke na radionici “Ideas and technologies for a next generation facility for medical research and therapy with ions”

Objavljeno: 29.05.2018. 20:05 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovaće na radionici “Ideas and technologies for a next generation facility for medical research and therapy with ions”, koja se održava od 19. do 21. juna u Evropskom naučnom institutu (ESI), u opštini Archamps, Francuska.

Radionica ima za cilj da skrene pažnju na sve učestaliju konekciju između fizike i njenih aplikacija u društvu, a jedan od najznačajnih primjera su dijagnostičke i terapeutske tehnike, poput terapije česticama (particle therapy).

Koorganizator radionice je CERN, vodeća laboratorija za fiziku čestica i GSI institut iz Darmštata, gde je jonska terapija bila pionirska od ranih devedesetih godina i primjenjuje se upravo u prostorijama Evropskog naučnog instituta (ESI).

Podsjetimo, članovi Upravnog odbora Međunarodnog instituta (SEEIIST), kojim predsjedava ministarka Damjanović, izabrali su jednoglasnom odlukom Hadronsku kancer terapiju i istraživanje iz Biomedicine pomoću protona i težih iona kao opciju projekta za Institut. Realizacijom ovog projekta na teritoriji Jugoistočne Evrope ostvariće se društveni i ekonomski benefiti za cijeli region, uticati na povećanje kvaliteta života, posebno kada je u pitanju zdravlje, jer će ova metoda liječenja biti dostupna svim građanima regiona.

Radionica će okupiti eksperte i naučnike koji su zainteresovani za dalje istraživanje programa medicinskih akceleratora, kako bi zajednički definisali osobine budućih jonskih akceleratora. Fokus je na inovativnom dizajnu akceleratora kako bi se iskoristio puni potencijal jonske terapije za liječenje karcinoma.

Konkretno, to će pružiti priliku naučnicima srodnih disciplina da razmijene ideje, trenutna iskustva i istraže mogućnosti kako bi se definisala nova generacija medicinskih istraživanja i terapije pomoću jona u Evropi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?