Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava:RCC-ov projekat Integracija Roma 2020: Poboljšanje uslova stanovanja za Rome u regiji u fokusu konferencije u Baru

Objavljeno: 30.05.2018. 15:59 Autor: PR služba

Bar – Projekat Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Integracija Roma 2020 organizuje regionalnu konferenciju o poboljšanju uslova stanovanja za Rome u regionu Zapadnog Balkana i Turske, koja će biti održana u Baru, Crna Gora, 31. maja i 1. juna 2018. godine.

Na konferenciji će se zvaničnici iz ministarstava zaduženih za pitanja integracije Roma iz regiona informisati o ovoj važnoj temi, a posebno pažnja biće posvećena legalizaciji i obnovi romskih naselja i socijalnom stanovanju zauzimanjem cjelovitog pristupa za stvaranje održivih uslova za život.

Uvodna obraćanja na konferenciji će imati Orhan Usein, vođa akcionog tima RCC-ovog projekta Integracija Roma 2020; Leon Gjokaj, generalni direktor, Direktorat za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore i nacionalni kontakt za pitanja Roma; Klaus Mock, regionalni koordinator, HELP, Hilfe zur Selbsthilfe e.V; i Barbara Rotovnik, savjetnica za vladavinu zakona i pretpristupni proces, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Centralni dio konferencije posvećen je zakonskim propisima o socijalnom stanovanju u regionu i njihovoj komparativnoj analizi, uz osvrt na hitna pitanja u ovim oblastima i moguće dalje korake. Na konferenciji će biti predstavljeni i praktični primjeri integralnih inicijativa za stambeno zbrinjavanje i  cjelovitog pristupa stambenom zbrinjavanju u IPA programe.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici ministarstava za građevinarstvo, ljudska i manjinska prava, UN-a, GIZ-a, Danskog savjeta za izbjeglice, NVO Mladi Romi, Centra Yurom i drugi.

Pozivamo predstavnike medija da prate otvaranje konferencije u Hotelu Princess (Jovana Tomaševića 21., Bar) u četvrtak 31. maja, sa početkom u 09:30 h. Izjave za medije su planirane prije početka konferencije, u 09:00 h.

Cilj projekta Integracije Roma 2020, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije otvoreno društvo, je da se doprinese smanjivanju socio-ekonomskog jaza između romskog i neromskog stanovništva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i da se ojačaju institucionalne obaveze vlada da u glavne politike uvrste i ispune konkretne ciljeve integracije Roma.

Dnevni red konferencije možete preuzeti ovdje:Agenda.docx

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?