Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konferencija "Gradimo zajedno, Srbija, Italija i Crna Gora" održana u Beogradu

Objavljeno: 30.05.2018. 16:17 Autor: MSP

Konferencija "Gradimo zajedno, Srbija, Italija i Crna Gora" u organizaciji Italijanske trgovinske agencije ITA, Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje i Ministarstva za ekonomski razvoj Republike Italije održana je juče u Beogradu.

Učešće na Konferenciji uzeli su predstavnici najznačajnijih privrednih subjekata iz Italije, potpredsjednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, ambasadori Italije u Crnoj Gori i Srbiji, kao i predstavnici Privrednih komora sve tri države.

Delegaciju Ministarstva saobraćaja i pomorstva predvodio je državni sekretar Muamer Hajdarpasić, koji je u pozdravnom obraćanju ukazao na znacaj ove trilatetalne saradnje i podsjetio na značajne infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku.

Hajdarpašić je informisao učesnike i o mogućnostima za saradnju u okviru projekata.

"Bez adekvatno razvijenog saobraćajnog sistema nema ni privrednog razvoja primjerenog potrebama privrede i građana, a jedan od presudno značajnih vidova saradnje je saradnja na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata, kako bismo ne samo privukli renomirane investitore, već i definisalii optimalne uslove finansiranja i omogućili odgovarajuću razmjenu znanja, iskustva i tehnologija", rekao je Hajdarpašić.

On je podsjetio da "ostvareni ekonomski rast jeste podstaknut snažnim uticajem infrastrukturnih investicija, jer kao što je poznato gradimo prve kilometre autoputa u Crnoj Gori na potezu od Podgorice do Kolašina čija vrijednost jeste oko 20% našeg godišnjeg BDP-a, radimo na stvaranju pretpostavki za nastavak izgradnje ovog autoputa do granice sa Srbijom. Svoju razvojnu šansu prepoznajemo i kroz dalji razvoj željezničke infrastrukture, luka, aerodroma".

Na konferenciji je ocijenjeno da je od višestrukog značaja dalje unapređenje i povezivanje kroz putnu infrastrukturu, prvenstveno kroz projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare i dalje kroz Srbiju, rekonstruisanje pruge Beograd-Bar, te valorizacija Luke Bar, koja predstavlja ključnu sponu za kvalitetnu saradnju Crne Gore, Srbije i Italije.

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?