Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Bijelom Polju održana javna tribina o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola

Objavljeno: 31.05.2018. 21:35 Autor: Maja Jović
Javna tribina u sklopu Javne rasprave o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola koja traje od 14. maja do 24. juna, organizovana je u Bijelom Polju, od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Na raspravi je diskutovano o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola. Generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović kazala je da ovaj Nacrt zakona govori o pravu na zajednički život osoba istog pola i svim onim ''pratećim'' pravima i obavezama koja im iz tog statusa pripadaju.
“Omogućavanjem osobama istog pola, ostvarivanje osnovnih ljudskih prava ničim se ne ugrožavaju niti umanjuju prava drugih niti će ona, na bilo koji način mijenjati ili uticati na ostvarivanje prava drugih lica koji nisu pripadnici LGBT populacije”, istakla je Radošević Marović.
Ona je naglasila da su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uvjereni da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo da prihvati činjenicu da i osobe istopolne seksualne orijentacije imaju parvo na zajednički život, kao i dužnosti i obaveze koje iz njega proizlaze.
“Najveći dio ovog zakona odnosi se na niz prava i obaveza koja se, za mnoge od vas kao heteroseksualne osobe, naprosto podrazumijevaju, a riječ je o pravu na: zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu; penzijsko i invalidsko osiguranje; socijalnu i dječiju zaštitu; pravo na izdržavanje po osnovu partnerstva; pravo na nasljeđivanje;pravo na zajednički imovinu, i druga slična prava”, istakla je Blanka Radošević Marović.
Ispred nevladinih organizacija koje su učestvovale u izradi ovog zakona, Danijel Kalezić iz NVO Queer Montenegro je izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa Vladinim resorima i konačnim tekstom o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola.
“Ovim će se Zakonom napokon regulisati prava i obaveze svih nas, u skladu sa savremenim konceptom ljudskih prava”, poručio je Kalezić.
Naredna javna rasprava je planirana za 8. Jun, 2018. godine u Budvi, dok će se završna održati u Podgorici, 19. juna 2018 godine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?