Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Sekulić: Vlada CG ne utvrđuju cijene naftnih derivata; Nismo u kriznoj situaciji, privreda najavila da neće doći do povećanja cijena

Objavljeno: 31.05.2018. 22:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreMinistarka ekonomije Dragica Sekulić je na konfrenciji za medije obavijestila javnost da je Vlada danas imala priliku da se upozna sa kretanjem cijena naftnih derivata.

Minstarka je istakla da niti Ministarstvo ekonomije, niti Vlada Crne Gore utvrđuju cijene naftnih derivata, već koristeći Uredbu o načinu formiranja maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, definišu maksimalnu maloprodajnu cijenu, što bi značilo da na neki način ograničavaju domaće naftne kompanije po kojoj cijeni mogu prodavati naftne derivate.

„Sagledavajući poslednje poskupljenje, posebno eurodizela koje se najviše koristi u privredi, konstatovali smo, opet komunicirajući sa privredom i sa privrednim udruženjima, da u ovom trenutku nismo u kriznoj situaciji, da nema prostora za podizanje bilo kakve uzbune po pitanju trenutne cijene naftnih derivata. Posebno iz razloga što nam je i privreda, a i privredna udruženja, najavila da neće doći do povećanja niti maloprodajnih cijena, niti cijena životnih namirnica, niti cijena usluga prevoza, niti prelivanja cijene naftnih derivata na najveći broj životnih namirnica“ – poručila je ministarka Sekulić.

Kako je ministarka navela, uzrok ovom rastu cijene je skok na berzi naftnih derivata, kao i jačanje dolara u odnosu na euro i istakla da Vlada u 2018. godini nije mijenjala, niti povećavala svoje akcize na naftne derivate.

Ministarka je ocijenila da su cijene naftnih derivata ujednačene sa cijenama u regionu, što je veoma važno sa aspekta sive ekonomije, sa čim se Vlada danas i upoznala, kao i da će pratiti kretanje cijene naftnih derivata u narednom periodu.

„Prema onome što sada vidimo ne očekujemo rast cijena. Međutim, s obzirom da se radi o berzanskoj robi, ja vam u ovom terenutku ne to mogu sigurno potvrditi. Naša su očekivanja da ne neće doći do rasta, ali u svakom slučaju ćemo mi na sljedećoj sjednici Vlade informisati Vladu i u odnosu na to zauzeti stav, da li je potrebno da Vlada reaguje u bilo kojoj formi kako bi spriječila inflatorni uticaj porasta cijene n derivata na ostale proizvode i usluge u Crnoj Gori“ – zaključila je ministarka Sekulić.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?