Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Zhivei Nurković: Saradnja u saobraćaju za primjer

Objavljeno: 01.06.2018. 20:45 Autor: MSP

Ministar Osman Nurković primio je juče u oproštajnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Zhiwei-a, tokom koje su se saglasili da dvije zemlje veže jako prijateljstvo i konkretna saradnja.

Cui Zhivei su u ime kineske Vlade zahvalio Nurkoviću na posvećenošću koju je uložio u projekat autoputa Bar-Boljare i da je na tom projektu postignut vidljiv napredak.

“Zajedno sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem, sam dva puta obišao radove na prioritetnoj dionici Smokovac – Mateševo i oba puta se uvjerio da radovi teku predviđenom dinamikom”, istakao je Cui Zhivei.

On je naglasio da konkretni projekti koje realizuju kineske firme, igraju značajnu ulogu u unaprijeđivanju odnosa dvije zemlje, te vjeruje da će ubuduće biti još više saradnje, posebno u sektoru saobraćaja.

“Kada je u pitanju rekonstrukcija pruge Podgorica - Bar, očekujemo pozitivan stav sa crnogorske strane za kineske kompanije koje su već izrazile interesovanje da ulažu u taj projekat. Na Samitu u Sofiji u julu na kojem ćemo zajedno učestvovati očekujemo potpisivanje memoranduma za pomenuti projakat, a spremamo se intezivno za potpisivanje brojnih sporazuma. Takođe, očekujemo podršku za kineska preduzeća koja imaju interesovanja da ulažu u Crnu Goru, uključujući i projekat izgradnje željezničke pruge koja bi povezala Crnu Goru i Kosovo, od Bijelog Polja do Peći ”, po principu privatno - javnog partnerstva.

Ministar Nurković je istakao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa kineskim kompanijama, te da Kina i Crna Gora imaju konkretnu saradnju upravo u oblasti saobraćaja što doprinosi boljim odnosima dvije zemlje.

Nurković je kazao je da je od prvog dana kao ministar najviše posvećen upravo izgradnji autoputa.

“Na početku je bilo kašnjenja, posebno u dijelu izdavanja građevinskih dozvola, što je uzrokovalo i kašnjenje radova. Podrška kompaniji CRBC iz centrale, u vidu većeg broja radnika kako bi se radovi dodatno ubrzali i završili u predviđenom roku. Istakao bih dva ključna faktora u dosadašnjim radovima na projektu, kvalitet i vrijeme, pri čemu smatram da smo kvalitet postigli, u šta nemam sumnje, a zajedničkim aktivnostima trebamo da postignemo da radovi budu završeni u roku”, rekao je Nurković.

On je naglasio da je izgradnja prioritetne dionice Smokovac - Mateševo test za nastavak saradnje i mjerilo za izgradnju druge i treće dionice autoputa do granice sa Srbijom.

“Ima interesovanja iz Amerike I Evrope za druge dvije dionice Smatramo da je CRBC u prednosti u odnosu na druge zbog prisustva na crnogorskom tržištu u izgradnji prve dionice. Formirali smo tim za pregovore za druge dvije dionice autoputa i očekujemo da razgovori uskoro počnu.

On je naglasio da postoji mogućnost realizacije projekata javno-privatnim partnerstvom, i u drugim oblastima saobraćaja, posebno u pomorstvu.

Nurković je dodao da će prva prilika za razgovor oko drugih projekata uskoro biti prilikom njegove posjete NR Kini.

Ministarstva saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?