Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Za dualno obrazovanje zainteresovano dvostruko više poslodavaca i djece: kreiramo kvalitetan i kvalifikovan kadar

Objavljeno: 01.06.2018. 21:08 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Za sistem dualnog obrazovanja zainteresovano je dvostruko više poslodavaca i djece, poručeno je na današnjem okruglom stolu o dualnom obrazovanju, koji su otvorili predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlana Vuksanović i ministar prosvjete dr Damir Šehović.

Okrugli sto bio je još jedna prilika da se Ministarstvo prosvjete susretne sa crnogorskom privredom u okviru kampanje “Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi – dualno obrazovanje”, te da se čuju mišljenja privrednika o prethodnoj godini primjene ovog sistema, ali i planovima za budućnost.

Tokom izlaganja gospođa Vuksanović govorila je o tome da je Unija u svojim ranijim izvještajima stalno isticala da je neophodno da obrazovanje mnogo više sarađuje sa poslodavcima u realizaciji praktične nastave, te da su potrebne stimulativne mjere i za djecu i za poslodavce kako bi se više usmjeravali na srednje stručne škole, te je zaključila izlaganje konstatacijom da je upravo dualno obrazovanje ogroman iskorak u tom pravcu.

Ministar Šehović rekao je da je Ministarstvo, vođeno potrebama poslodavaca, te činjenicom da godinama Crna Gora zapošljava na hiljade stranaca, i to one kadrove koja naša zemlja može kvalitetno da prozvede, odlučilo da pokrene sistem dualnog obrazovanja. “Ovo je prioritet Ministarstva prosvjete, ali i državno pitanje, kojim se rješava višedecenijski strukturni problem, kako ne bismo stalno dolazili u situaciju da proizvodimo kadrove koji nijesu potrebni tršištu, ili pak da kadrove koji nam jesu potrebni tražimo van Crne Gore”, rekao je Šehović. Ponovivši da će broj učenika i poslodavaca koji su u dualnom sistemu biti udvostručen od septembra, tj. biće između 150 i 200 poslodavaca i oko 500 djece, istakao je i da, ukoliko Crna Gora bude supstituisala uvezenu radnu snagu domaćim kadrovima za samo trećinu, otvoriće se 5000 radnih mjesta za kadrove iz Crne Gore. “Stručne škole ne smiju imati pežorativno značenje”, zaključio je Šehović, uz napomenu da djeca koja završe srednje stručne škole takođe imaju prohodnost ka srodnim fakultetima, ukoliko se odluče da nastave obrazovanje.

Slobodan Mikavica, potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore i izvršni direktor Elko tim d.o.o. koje učestvuje u dualnom obrazvanju, rekao je da je dualni sistem već od prošle godine, kada je i počeo sa primjenom, išao samo uzlaznom pitanjom jer je riječ o projektu koji “nije nametnut odozgo”, već je proizašao upravo kao artikulacija potreba i zahtjeva same privrede i tržišta. Kako je istakao “I djeca i poslodavci su bili stalno “pod lupom” i do sada nijesam čuo za bilo kakve veće probleme, što takođe ukazuje da je zaista riječ o kvalitetnoj inicijativi”.

Mišel Bulatović, šef ovlašćenih servisa Forda i Mazde u okviru Pegasus d.o.o, a koji su takođe u sistemu dualnog obrazovanja, rekao je da je i sam bio dio pilot-projekta dualnog obrazovanja prije više godina, te da mu je upravo to znanje obezbijedilo posao. Kako je naglasio, sama činjenica da dio višegodišnje naknade za učenike u dualnom obrazovanju finansiraju upravo poslodavci, znači ogoromnu mogućnost da učenik i nakon školovanja dobije zaposlenje kod poslodavaca koji ga je obučavao.

Govorio je i Viktor Vukadinović, osnivač Kuća mode Viktorija d.o.o., koji je rekao: “Sekretar sam Saveza frizera i znam koliko kvalitetne djece izlazi iz srednjih stručnih škola. Pritom, naglašavam da u dualnom sistemu ne puštamo djecu da se sama uče praksi, nego im se zaista posvetimo i obučavamo ih vrlo temeljno. Ne kaže se uzalud “Nije znanje znati, nego je Znanje, znanje dati””, zaključio je.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je: ”Na izradi programa stručnih škola radi između 40 i 60 ljudi, a njihov ključni dio je upravo tzv. Standard zanimanja. Njega, uz koordinaciju Centra za stručno obrazovanje, rade skoro isključivo poslodavci.”
Prisutnima se obratio i direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić, koji je istakao i primjer ambasadora zemalja članica Evropske Unije čije je obrazovanje upravo iz srednjih stručnih škola.

Dualno obrazovanje predstavlja paralelno učenje u srednjoj stručnoj školi i rad kod poslodavca uz naknadu. U ovoj školskoj je 101 renomirani poslodavac u sistemu dualnog obrazovanja, a za novu školsku godinu koja će početi u septembru, se očekuje značajno veći broj. U ovoj godini je oko 280 učenika u dualnom sistemu, a broj novih mjesta za narednu godinu će biti još najmanje toliko. Od septembra se očekuje i veći broj opština i škola u sistemu dualnog obrazovanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?