Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zenka- Fišer Kam: Jevrejski narod u Crnoj Gori živi u prijateljskoj zemlji

Objavljeno: 01.06.2018. 22:03 Autor: PR služba

Jevrejski narod u Crnoj Gori živi u prijateljskoj zemlji koja njeguje multikonfesionalnost saglasni su ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i Nj.E. Alona Fišer Kam ambasadorka Izraela u Beogradu i ambasadorka za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi.

Ministar Zenka je naglasio kvalitetan i ozbiljan rad Jevrejske zajednice Crne Gore koja veoma uspješno sprovodi aktivnosti na jačanju međuvjerske sinergije u Crnoj Gori, ali i generalno na svom prepoznavanju i u svjetskim okvirima. On je istakao imenovanje prvog rabina Arija Edelkopa kojim je Jevrejska zajednica Crne Gore dobila još jednu potvrdu svoje važnosti. Ministar je, takođe, ponovio spremnost Vlade Crne Gore za  konstantnim unaprijeđivanjem postojeće saradnje sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore u cilju u jačanja mira, tolerancije, te ukupnog suživota u Crnoj Gori.

Ambasadorka Fišer Kam istakla je tokom razgovora da su crnogorski i jevrejski narod slični po mnogo čemu i uputila izraze zahvalnosti državi Crnoj Gori zbog zalaganja za dobrobit Jevrejske zajednice čiji pripadnici žive na njenom prostoru. Ambasadorka je posebno naglasila da se jevrejski narod u Crnoj Gori oduvijek osjećao sigurnim i dobrodošlim.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo zbog postavljanja kamena temeljca za izgradnju sinagoge, koji je položen prošlog decembra, u Podgorici. Kako je Nj.E. objasnila, sinanagoga će biti prva novoizgrađena sinagoga na Balkanu u ovom vijeku i predstavljaće mjesto koje će biti prilika za kulturna okupljanja, ne samo za molitve.

Sagovornici su se saglasili da je uspješnost suživota na jednom prostoru odrednica konstruktivne politike koja ima jasne ciljeve. S tim u vezi, uspješnost saradnje između države Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore ogleda se u dobroj i redovnoj komunikaciji, sprovođenju zajedničkih  aktivnosti u očuvanju ukupnog sklada i suživota , te daljem razvoju crnogorskog društva u tom pravcu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?