Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U utorak, 5. juna početak i pokazna vježba kontrole crnogorskog neba u okviru NATO-a

Objavljeno: 02.06.2018. 21:47 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, započeće u utorak, 5 juna 2018. godine redovno patroliranje vazdušnim prostorom Crne Gore i njegovu zaštitu i to pokaznom vježbom prizemljena „letilice-uljeza“.

Misija zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) predstavlja jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

Imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora će dobiti od saveznika podršku u oblasti zaštite vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera, a za koju Crna Gora neće imati nikakve dodatne finansijske obaveze osim onih koje su već predviđene za zajednički budžet NATO-a.

NATO-va Misija zaštite vazdušnog prostora obezbjeđuje integritet vazdušnog prostora država saveznica i njihovu zaštitu kroz non-stop patroliranje koje se izvodi u okviru NATO-vog Integrisanog sistema vazdušne i raketne zaštite (NATO Integrated Air and Missile Defence System - NATINAMDS).

Saradnja saveznika u zaštiti vazdušnih prostora članica Alijanse bez sopstvenih kapaciteta za zaštitu, koja je započela 1961. godine, uključuje zaštitu vazdušnih prostora Islanda i Luksemburga; od 2004. godine Estonije, Letonije i Litvanije – u čemu su do sada učestvovala vazduhoplovstva 14 država saveznica, i Slovenije, čiji vazdušni prostor štite letilice Italije i Mađarske; dok od 2009. avioni Italije i Grčke štite vazdušni prostor Albanije, a od utorka, 5. juna 2018. štitiće i vazdušni prostor Crne Gore. Od 2015. godine Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore.

Povodom početka zaštite vazdušnog prostora Crne Gore na dan prve godišnjice članstva naše zemlje u NATO-u, u utorak 5. juna, medijima će biti omogućeno snimanje dijela vježbe i razgovor sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem i nadležnim visokim oficirima Vojske Crne Gore i država saveznica koje će izvoditi operaciju.

TEHNIČKE INFORMACIJE ZA MEDIJE

Ulogu letilice-uljeza koja će biti presretnuta ima avion Vlade Crne Gore (Lear Jet 45 – Reg. 40-MNE).

Mediji mogu snimiti dio pokazne vježbe iz Vojnog aerodroma Golubovci prema sljećem rasporedu:

do 08:45 Dolazak predstavnika medija na vojni aerodrom Golubovci

Po dolasku zvanice i novinari se smještaju u hangar, kamermani osetaju na stajanci da snime polijetanje aviona

09:10 Ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO-a ulaze u avion koji će biti presretnut

09:20 Avion koji će biti presretnut polijeće. Kamermani snimaju polijetanje

09:25 - 09:45 Brifing za zvanice i medije o zaštiti vazdušnog prostora: predstavnik NATO-a

09:45 - 10:05 Zvanice i mediji izlaze na stajanku da vide i snime prelet aviona i slijetanje presertnutog aviona

10:05 - 10:30 Izjave za medije i odgovori na pitanja novinara: ministar odbrane Predrag Bošković, general Sivano Frigerio i komandant borbenih snaga Vazduhoplovstva Italije za region Milana

Novinari i snimatelji treba da budu najkasnije u 08:30 pred ulaznom kapijom Vojnog aerodroma Golubovci.

Podatke o novinarima i snimateljima i o vozilu koje će ući u vojni dio aerodroma potrebno je dostaviti Službi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane na adresu elektronske pošte pr@mod.gov.me do ponedjeljka, 4. juna 2018. godine u 12:00.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće medijima fotografije i video snimke polijetanja aviona NATO-a na vježbu i njihovog slijetanja nakon vježbe kao i fotografije i video snimke presretanja i to iz presretnutug aviona i aviona presretača. Služba za odnose s javnošću takođe će snimiti i staviti medijima na raspolaganje i snimke sa Vojnog aerodroma Golubovci, odnosno fotografije i snimke dijela vježbe kojem će prisustvovati predstavnici medija.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?