Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković posjetio američki nosač Hari Truman

Objavljeno: 05.06.2018. 01:45 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, posjetio je danas sa v.d. načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Ilijom Dakovićem i delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore američki nosač aviona Hari Truman (USS Harry S Truman). Nosač je trenutno u međunarodnim vodama ispred crnogorske obale, kao dio Grupe Carrier Strike Harry S. Truman (HSTCSG).

Posjeta je realizovana povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO. 

Bošković je naglasio da je strateško partnerstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u svojstvu NATO saveznica, od presudnog značaja za jačanje i modernizaciju postojećih kapaciteta Vojske Crne Gore, kao i za obezbjeđivanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
On je apostrofirao zajedničku posvećenost Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u okviru doprinosa međunarodnom miru, te naglasio da Vojska Crne Gore u svojstvu najmlađe NATO članice, daje konkretne i vidljive doprinose kolektivnom sistemu bezbjednosti. 

Kontraadmiral Džin Blek (Gene Black), komandant Grupe HSTCSG je istakao da je privilegija ugostiti crnogorskog ministra odbrane, Predraga Boškovića, generala Dakovića i ostale uvažene goste iz Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore uoči godišnjice članstva Crne Gore u NATO“.

„Kako naša Grupa djeluje u Jadranskom moru i u zoni operacija američke Šeste flote, ova posjeta pokazuje zajedničku želju naših država za sigurnost, stabilnost i zaštitu mira u regionu“, naglasio je kontraadmiral Blek. 

Susretu je prisustvovala i otpravnica poslova u američkoj ambasadi, Džudi Kuo

U Grupi HSTCSG su tri nosača aviona i više razarača. Njene aktivnosti su dio kontinuiranih rotacija snaga SAD-a koje podržavaju pomorske sigurnosne operacije u međunarodnim vodama širom svijeta. Jedinice HSTCSG će sarađivati sa savezničkim i partnerskim pomorskim snagama, fokusirajući se na napore u saradnji u oblasti bezbjednosti, u cilju daljeg jačanja regionalne stabilnosti.

mod mod





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?