Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na TV CG: Crna Gora je ulaskom u NATO prvi put institucionalno postala dio Zapada

Objavljeno: 05.06.2018. 03:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Prof dr Srđan Darmanović ocijenio je da je ulazak u NATO najvažniji datum u našoj novijoj istoriji nakon 21. maja 2006. godine kada smo obnovili državnu nezavisnost, jer je naša zemlja članstvom u NATO-u prvi put institucionalno postala dio Zapada, zapadnog sistema i zapadnih vrijednosti.

„Učlanjenje u NATO i činjenica da je Crna Gora postala dio najmoćnijeg političko-vojnog ili političko-bezbjednosnog saveza koji danas postoji ili koji je možda ikad postojao, važna je za nas istorijski, državotvorno, bezbjednosno, ekonomski i za budućnost, naravno“ – rekao je ministar Darmanović učestvujući večeras u emisji „Replika“ Televizije Crne Gore.


Ministar Darmanović je rekao da je Crna Gora članstvom u NATO-u stavila pečat na nezavisnost što je pitanje koje je obilježilo čitavu našu noviju istoriju.

„Vođene su teške borbe oko tog državno-pravnog pitanja, u prošlosti i danas. CG je 70 i nesto godina provela u dvije Jugoslavije, i na kraju uspjela da bez konflikata obnovi svoju državnost i nezavisnost. Međutim, to pitanje je bilo predmet sporova, političkih bitaka, unutrašnjih borbi. Postojala su različita viđenja, a postoje i danas. Učlanjenje u NATO je stavilo finalni pečat na našu nezavisnost i državni suverenitet, jer su učlanjenjem u NATO garantovane naše granice, naš suverenitet, rekao bih od sad pa na dalje. Zatim ovo je važno i sa bezbjednosnog stanovišta jer Crna Gora je mala zemlja i mislim da ne postoji za malu zemlju bolji model nego biti članica kolektivnog sistema bezbijednosti. Naravno mi smo mogli da razvijamo sopstvene oružane snage da ulažemo u sopstvenu odbranu, ali to je nesramljivo skuplje i vjerovatno nesramljivo nesigurnije, nego biti u jednom ovakvom snažnom i širokom kolektivnom sistemu bezbijednosti. Zatim za CG je ovo pitanje i ekonomskog prosperiteta. NATO šalje poruku svima, investitorima, svima koji CG vide kao biznis destinaciju da ne moraju da se pitaju vise o bezbijednosti naše zemlje“ – rekao je ministar vanjskih poslova.

Ministar Darmanović je ocijenio da se Crna Gora u proteklih godinu članstva dokazala u NATO-u kao ravnopravan partner.

„Za ovih godinu dana ono što smo mogli smo prilično dobro iskoristili. U toj godini dana smo bili ravnopravni partneri za stolom, učestovali smo u donošenju odluka Alijanse na jedan meritoran način. Crna Gora se pokazala kao vrlo kredibilan i pouzdan partner u gotovo svim važnim odlukama. Podigli smo čak jedan dio kontigenta koji se nalazi u Avganistanu, pokazali smo spremnost da učestvujemo i ako treba na istočnom krilu i u drugim operacijama. Naši vojnici imaju dosta dobar ugled na osnovu operacija u Avganistanu i u drugim operacijama. Jednostavno pokazalo se da NATO može da računa na CG bez obzira na našu veličinu“ – rekao je ministar Darmanović.


Sjutrašnji početak zaštite crnogorskog neba u okviru NATO-a ministar Drmanović je ocijenio kao direktnu korist koju Crna Gora ima od članstva u NATO-u.

„To je standardni ugovor u okviru NATO saveza za zemlje koje nemaju svoje vazdušne snage i mi smo pokrenuli to pitanje. Sada treba da sklopimo i bilateralne ugovore sa dvije zemlje koje su određene u okviru NATO-a da vrše kontrolu našeg neba - to su Italija i Grčka. Tako da će njihovi borbeni avioni i sistemi njihove vazdušne podrške pokrivati nebo CG, odnosno u ime NATO-a, a u našu korist“ – kazao je ministar dodajući da je Air policing jedan od mnogih pokazatelja benefita koje Crna Gora dobija u bezbjednosnom smislu.

„Vi ste na početku emisije pomenuli prošlogodišnjih slučaj sa požarima, u kome smo po prvi put aktivirali sistem podrške, civilne zaštite u okviru NATO-a. A ako se sjećate negdje ranije su helikopteri SAD pomagali prilikom naših velikih sniježnih nanosa. Tako da benefiti su veliki za male zemlje... Osim toga koristimo sistem vojnih akademija NATO-a gdje se školuju naši oficiri. Takođe smo, kontirbutori sada i kadrovski. Dakle, imamo dva oficira, od kojih je jedna žena, u združenoj komandi NATO-a. Tako da jedna mala zemlja kao što je Crna Gora polako postaje dio toga sistema i postajaće sve više. To je ono što su rezultati iz ovih prvih godinu dana“ – rekao je ministar Darmanović.


Ministar vanjskih poslova Crne Gore je rekao da je članstvo u Evropskoj uniji nacionalni cilj broj jedan nakon što smo postali članica NATO–a.

„U ovoj zemlji postoji veoma jasna većinska podrška, i to uvijek iznad 60 ili preko 70 odsto za članstvo u Evropskoj uniji, od toga Crna Gora neće odustati“ – zaključio je ministar.

U emisiji su učestvovali i ambasador Republike Hrvatske Veselko Grubišić, i direktori Centra za demokratsku traziciju Dragan Koprivica i Atlantskog savjeta Savo Kentera.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?