Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uručene nagrade najboljima u dualnom obrazovanju: nije posao dobar ili loš, već način na koji ga obavljamo

Objavljeno: 05.06.2018. 16:51 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Nije posao dobar ili loš, već način na koji ga obavljamo, baš kao što ne treba težiti izvrsnom zanimanju, jer takvih nema, već izvrsnosti u bavljenju bilo kojim zanimanjem, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na sinoćnjem uručenju nagrada najboljima u dualnom obliku obrazovanja. Nagrade, u vidu zahvalnica, te slika Srednje likovne škole “Petar Lubarda”, je primilo jedanaest najaktivnijih poslodavaca i dvadesetoro najbolje djece.

Govoreći o tome je obrazovni sistem odskočna daska za razvoj talenata, Šehović je jasno poručio „Ako budemo nastavili da proizvodimo kadrove koji tržištu rada nijesu potrebni, a da one koji nam jesu potrebni tražimo van Crne Gore, bićemo u velikom problemu. A tom problemu Ministarstvo prosvjete želi da ide u susret.

PR služba Ministarstva prosvjete

Tako je bilo i sa stručnim obrazovanjem, gdje smo se uhvatili u koštac sa možda najtežim zadatkom, budući da nije trebalo samo izmijeniti legislativu, već je bilo neophodno početi sa promjenom načina razmišljanja u cilju oslobađanja srednjih stručnih škola pežorativnih konotacija.

Vrhunski kuvar traženiji je, a vjerujem i zadovoljniji, od mnogih prosječnih ili ispodprosječnih pravnika, baš kao što je vrhunski pravnik, traženiji od prosječnog kuvara. Dakle, naša poruka je zapravo toliko jednostavna: ne težite izvrsnim zanimanjima, već izvrsnosti u obavljanju nekog zanimanja. A onda za vašu budućnost nema bojazni“.

„Ističem da je riječ o važnom projektu koji mladim generacijama pruža šansu da steknu znanja i istaknu se u svojoj branši. Stvaramo kadrove koji će biti okosnica crnogorske privrede. Fakultetska diploma neće vas učini uspješnim, već samo ako vrhunski budete radili posao za koji se odlučite“, poručio je vlasnik „Normal Company“ Žarko Burić.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars, Žarko Radulović primio je zahvalnicu kao jedan od poslodavaca koji je angažovao najviše učenika u okviru dualnog programa i tom povodom poručio je:“ Sticajem okolnosti jedan sam od prvih koji se zalagao da se obnovi koncept dualnog obrazovanja. Tome me je naučilo poslovno ali i životno iskustvo. Naravno nijesmo se mi sjetili te revolucionarne ideje. Ona je postojala, pa smo je ukinuli i sad smo svjedoci posljedica koje su nastale međuvremenu, a to je da su nestali su brojne vještine bez kojih ne možemo. Ovo ne govorim samo kao poslodavac već i kao roditelj, građanin, koji želi dobro svojoj državi i zato ćemo uvijek podržavati ovaj vid usavršavanja“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Poslodavci koji su primili nagrade su: D.o.o. „Normal Company“, vlasnik Žarko Burić; kompanija „Montenegro Stars Hotel Group“, suvlasnik Žarko Radulović; Astoria grupa, direktoru Igoru Vujoševiću; kompanija „Inpek“, tehnički direktor Milko Beljkaš; hotel CentreVille, direktorica Jelena Ognjenović; kompanija „Elko tim“, izvršni direktor Slobodan Mikavica; kompanija „Metalac“, Aleksandar Janjušević; Kuća mode i ljepote „Zoran“, Ivan Vukčević; D.o.o. „Aldi“, Nisera Kurtagić; D.o.o. „7. avgust“, direktor Milorad Filipović; auto servisu „Šahović“, direktor Edin Šahović.

Učenici koji su primili nagrade su: Miloš Gurešić, JU Prva srednja stručna škola, Nikšić; Labović Nemanja, JU Srednja mješovita škola "Danilo Kiš", Budva; Stanisavljević Anđela, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Bar; Ilija Spalević, JU Srednja stručna škola "Vukadin Vukadinović", Berane; Idrizović Demin, JU Srednja elektro-ekonomska škola, Bijelo Polje; Marko Bošković, JU Srednja stručna škola, Bijelo Polje; Vujinović Milica, JU Srednja mješovita škola "Ivan Goran Kovačić", Herceg Novi; Duško Martinović, JU Srednja mješovita škola "Ivan Goran Kovačić", Herceg Novi; Maša Grandić, JU Srednja mješovita škola "Braća Selić", Kolašin; Kristina Ćetković, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić; Jovana Gardašević, JU Srednja stručna škola, Nikšić; Emra Ljuca, JU Srednja mješovita škola “Bećo Bašić”, Plav; Luka Čavić, JU Srednja strucna škola, Pljevlja; Nikola Kostadinov, JU Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić", Podgorica; Ilija Stajović, JU Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić", Podgorica; Edin Agović, JU Srednja stručna škola "Ivan Uskoković", Podgorica; Matija Nedović, JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić", Podgorica; Dajana Lalić, JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Podgorica; Naser Nurković, JU Srednja stručna škola, Rožaje; Nemanja Novaković, JU Srednja mješovita škola "Mladost", Tivat.

Predstavljena je modna revija kreatorke Marine Banović za koju su stilizaciju radili učenici Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“, a za frizure i šminku modela pobrinuli se učenici iste škole, koji se u okviru dualnog sistema obučavaju u salonu Creative Studio Image By Zoran.

VIDEO:

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?