Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Danas se obilježava Svjetski dan životne sredine

Objavljeno: 05.06.2018. 18:43 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan životne sredine. Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta u Crnoj Gori, koja od 20. septembra 1991. godine Crna Gora nosi epitet ekološke države.

U svim strateškim dokumentima u kojima su definisani prioriteti i pravci razvoja Crne Gore, značajno mjesto zauzimaju mjere koje se tiču unapređenja životne sredine, dok je posvećenost Crne Gore zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti, prepoznata i u najvišem političko-pravnom aktu – Ustavu.

Ono što svakako u velikoj mjeri doprinosi efikasnijem očuvanju životne sredine i čemu se u posljednje vrijeme poklanja znatna pažnja jeste podizanje nivoa ekološke svijesti kod građana Crne Gore, kroz brojne aktivnosti koje se sprovode, kao i kroz redovno informisanje javnosti o stanju okruženja u kom žive i evidentiranim problemima.

Crna Gora ima skoro 13 odsto teritorije države pod nacionalnom zaštitom i prepoznata je kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60 odsto teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu, itd.). Bogatstvo flore i faune je prepoznatljiva karakteristika Crne Gore.

Za dodatno očuvanje životnog okruženja, ključno je da svi društveni akteri djeluju na način kojim će doprinijeti bržem i ravnomjernijem ekonomskom i društvenom razvoju koji nije u sukobu sa ekološkim principima. Takođe, promovisanje koncepta očuvanja životne sredine zahtjeva stalan međusobni dijalog svih zainteresovanih strana, kako bi se obezbijedili konačni rezultati koji će donijeti najveće koristi društvu u cjelini.

Zajednički napori svih aktera su potrebni iz razloga jer zaštita životne sredine predstavlja jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih izazova sa kojima se suočava ne samo Crna Gora već i čitav svijet. Klimatske promjene, odlaganje otpada, emisije štetnih gasova, očuvanje biodiverziteta i ostala značajna pitanja u ovoj oblasti utiču na sve segmente društva i zahtijevaju ozbiljan pristup.

Vodeći se tom činjenicom, a u kontekstu sve intenzivnijeg procesa evropskih integracija koji je Crna Gora izabrala kao svoj put razvoja, intenzivno se radi na preuzimanju i implementaciji zahtjevnih evropskih standarda usmjerenih na obezbjeđivanje efikasne zaštite životne sredine. Proces usvajanja novih pravnih standarda je dinamičan, tako da se permanentno radi na unaprjeđenju pravnih i institucionalnih kapaciteta Crne Gore, a što će doprinijeti efikasnijoj zaštiti životne sredine.

**********

Svjetski dan životne sredine proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine na Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Ovogodišnji Dan životne sredine obilježava kampanja „Čista mora“ („Clean Seas“) koju je pokrenula organizacija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, a koju podržava i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Cilj kampanje „Čista mora“ je uključivanje predstavnika vladinog sektora, javnosti, civilnog društva i privatnog sektora u borbu protiv zagađenja prouzrokovanog plastičnim otpadom koji dospijeva u more.

 

CleanSeas Break-Up PSA Its not me its you

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?