Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Univerzitet Crne Gore domaćin radionice o komercijalizaciji naučnih istraživanja i razvoju inovacija u službi rasta crnogorske privrede

Objavljeno: 05.06.2018. 21:30 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Radionica na temu „Kako uspješno sprovesti transfer tehnologije i komercijalizovati rezultate naučnog istraživanja“ održana je danas, 5. juna 2018. godine, u Plavom salonu zgrade rektorata Univerziteta Crne Gore.

Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, već nekoliko godina sarađuju sa Svjetskom bankom na zajedničkom projektu HERIC-INVO („Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“), u okviru kojeg je Ministarstvo nauke finansiralo projekte istraživanja i razvoja i uspostavljanje pilot centra izvrsnosti BIO-ICT, sa ciljem podsticanja komercijalizacije rezultata istraživanja i unapređenja ambijenta za razvoj inovacija u Crnoj Gori. Krajnji cilj je doprinos naučne zajednice održivom ekonomskom razvoju Crne Gore, kao i podsticanje saradnje javnog i privatnog sektora u kontekstu razvoja novih tehnologija i njihovoj primjeni u praksi.

Univerzitet Crne Gore, kao najveća naučnoistraživačka ustanova i najveći korisnik dodijeljenih grantova, planira uskoro da, po prvi put, uspostavi Centar za transfer tehnologije, gdje ce naučnici iz javnog sektora, ali i predstavnici privatnog sektora biti u mogućnosti da dobiju svu potrebnu pomoć za zaštitu svojih naučnih rezultata i njihovu uspješnu komercijalizaciju. Uspostavljanjem ovog centra Crna Gora će se pozicionirati na karti Evrope i biti u korak s drugim zemljama u nastojanjima da razvije inovacije kao temelj održivog privrednog rasta.

U uvodnom dijelu događaja obratio se rektor Univerziteta, prof. dr Danilo Nikolić, koji je ujedno bio i domaćin radionice, a skup su pozdravili i dr Darko Petrušić, generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost i direktor HERIC projekta iz Ministarstva nauke i g-din Denis Mesihović, službenik za operacije iz Svjetske banke.

Na radionici su prezentacije održali međunarodni stručnjaci koje je predvodila g-đa Danica Ramljak, ekspert za nauku i inovacije iz Svjetske banke.

Glavni fokus radionice je bio da na predstavljanju važnosti nauke i inovacija kao pokretača privrednog rasta kroz inovativna istraživanja, zaštitu intelektualne svojine, saradnju javnog i privatnog sektora i otvaranje novih start-up preduzeća utemeljenih na rezultatima naučnih istraživanja.

Međunarodni stručnjaci su učesnicima radionice prenijeli lična iskustva i primjere najboljih svjetskih praksi kako bi osnažili crnogorsku naučnu zajednicu i podstakli je na novi iskorak u cilju davanja doprinosa razvoju Crne Gore. Na radionici su uzeli učešća prorektori, dekani i prodekani svih članica Univerziteta Crne Gore, kao predstavnici državnih institucija i Svjetske Banke.


PR služba Ministarstva nauke i Univerziteta Crne Gore

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?