Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Za EPCG ima interesovanja, ali nije nužda prodavati kompaniju

Objavljeno: 06.06.2018. 14:27 Autor: Ministarstvo ekonomije
Važnije je u ovom trenutku od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) napraviti dobar sistem, pa nakon toga kasnije procijeniti da li je potreban novi strateški partner u kompaniji ili ne, kazala je u intervjuu "Vijestima ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je rekla da na proces preuzimanja Rudnika uglja od EPCG, koji je trenutno predmet spora u Privrednom sudu, gleda kao na prirodnu simbiozu, ali je napomenula da ako taj proces "ide u nedogled", to znači da sa procesom nešto nije u redu.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije

• U izvještaju MMF-a navedeno je da su predstavnici Vlade najavili da će akcije EPCG, preuzete od A2A, prodati u transparentnom procesu. Znači li to raspisivanje javnog tendera i kada te on biti raspisan? Da li te Vlada čekati da otkupi cijeli paket akcija od A2A?

Nama je bilo jako važno da riješimo odnose sa A2A na način kako je dogovoreno i planirano. EPCG je vrlo uspješno preduzeće koje samo u prvih pet mjeseci 2018. ima neto prihod od 45 miliona eura. Nije nikakva nužda prodavati EPCG, niti je prodavati po bilo kojoj cijeni. U ovom trenutnu je važno da ta kompanija radi najbolje što može i mi vidimo šta želimo.

•Znači li to da neće biti novog tendera?

Nisam rekla da neće biti novog tendera. Smatram da prvo treba da se konsolidujemo i vidimo šta hoćemo: proizvodnju, distribuciju, kakve sve investicije i onda u odnosu na to odlučimo šta dalje.

•Da li ima zainteresovanih za kupovinu akcija EPCG i ko su?

Interesovanja ima i ono postoji od onog trenutka kada je A2A pokrenula put opciju (izlaska iz EPCG). Cijelo vrijeme su nama i različite ambasade slale interesovanja različitih firmi, međutim, mi smo ih u tom trenutku upućivali na A2A i vlasnike akcija. Bilo je interesovanja iz EU, ali iz SAD-a i Kine. Mislim da imena firmi nisu važna. Za nas je bilo važno da postoje ljudi i kompanije zainteresovane za EPCG.

• Nedavno je objavljeno da je državna kompanija PowerChina, odnosno njena kćerka firma Setuan electric (SE-CD), dostavila ponudu cmogorskoj Vladi za gradnju drugog bloka TE Pljevlja. Da li je već odgovoreno na ponudu i šta je odgovoreno?

Vlada nije dobila ponudu, niti je može dobiti jer je investitor EPCG. Nakon objavljivanja da se neće nastaviti pregovori sa Škodom Prahom znam da je EPCG imala više od 20 sastanaka. EPCG sagledava sve što su čuli od tih kompanija. Nama je mnogo važnije kakav će biti projekat, nego koja će ga kompanija raditi.

• Da li bi eventualna izgradnja drugog bloka TE, ukoliko se prihvati ponuda kineske kompanija, bila u skladu sa ekološkim standardima EU?

Ponavljam da bilo koja kompanija koja bude izabrana moraće da se prilagodi, jer su ekološki standardi nešto oko čega neće biti pogodbe.

• Da li strahujete da te biti ugrožen proces preuzimanja Rudnika uglja, imajući u vidu ozbiljan sudski postupak koji se vodi u Privrednom sudu, kao i da je privremena mjera zabrane EPCG da kupi akcije na snazi vet mjesec?

Na proces preuzimanja Rudnika uglja od Elektroprivrede gledam na jedan, ajde da kažem, inženjerski način. Nigdje ne postoji, čini mi se, prirodnije simbioze od simbioze Rudnika uglja i EPCG. Isto tako mislim da nijedan proces nije ispravan ukoliko bilo ko treba da strahuje... Proces treba da ide svojim tokom. Ako ide u nedogled, to znači da sa procesom nešto nije u redu.

• Šta se desilo sa preuzetom EU obavezom stvaranja crnogorskih naftnih rezervi i zašto ta prića mjesecima tapka u mjestu?

Pripremili smo zakon i usaglasili smo ga, a Montenegro bonus, odnosno, država Crna Gora, dobio je određene presude vezano za rezervoare koje je koristio Jugopetrol u Baru, Bijelom Polju i Lipcima. Meni se čini da nije najbolje rješenje da donesemo zakon, pa da vidimo šta ćemo. Svi rokovi, do sada, usmjereni su bili da bismo mi do 1. januara 2023. godine ispunili obavezu stvaranja naftnih rezervi.

• Da li država može promijeniti ugovorenu formulu prema kojoj se svake dvije sedmice usklađuje cijena derivata, a Crnogorci plaćaju možda najskuplje gorivo? Jeste li razmišljali o tome uopšte, a vidjeli ste da te se možda u međuvremenu promijeniti vlasnik Helenik Petroleuma, odnosno, Jugopetrola?

Država definiše maksimalnu maloprodajnu cijenu. Primjenjujemo uredbu koju sam ovdje zatekla, a formula uzima u obzir cijenu nafte na berzi, kurs dolara u odnosu na euro, i troškove i marže. Država kroz ovu uredbu, u stvari, ograničava da neko ne prodaje gorivo po višoj cijeni od maksimalne...Kao buduća članica EU mi bi trebalo već da razmišljamo o potpunom otvaranju tržišta naftinih derivata, a ne da idemo u dublju regulaciju.


Aneks za Možuru se usaglašava

• Šta se desilo sa aneksom ugovora za vjetroelektranu Možura?

imali su određena kašnjenja u radovima, i ta kašnjenja nijesu izazvana njihovom krivicom, a ugovor im se samim tim automatski produžava. Vi znate da radimo na tom aneksu. Pravne stvari usaglašavaju timovi, ali to ne znači da oni nijesu pokriveni ugovorom. Pitanje je, mislim, sedmice, kada će više usaglasiti taj aneks ugovora. Na Možuri je, do sada, postavljeno 11 vjetrogeneratora.

Milorad Milosević
Biljana Matijašević
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?