Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Ohridu održan sastanak posvećen primjenama odluka Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO

Objavljeno: 06.06.2018. 21:07 Autor: mku

Danas je u Ohridu održan sastanak posvećen primjenama odluka Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO, koje se odnose na Kotor i Ohrid.

Riječ je o dva područja koja dijele slične karakteristike, ali i slične politike kada je u pitanju njihov status na UNESCO listi. Iz tog razloga je procijenjeno da je dobar trenutak da se organizuje sastanak sa svim relevantnim donosiocima odluka i nacionalnim komisijama za UNESCO, kako bi se, zajedničkim snagama definisale prioritetne mjere djelovanja i razmijenila pozitivna iskustva u upravljanju ovim procesima.

Status oba područja je u prethodnom periodu bio jedan od prioriteta nacionalnih i lokalnih politika i ovaj pomak je već prepoznat od strane UNESCO. Ipak, potrebno je sprovesti još niz značajnih mjera kako bi se ispunili zahtjevi koje je UNESCO postavio kroz odluke Komiteta.

Sastanak je bio prilika da se razgovara o menadžment planovima, moratorijumima, planskim dokumentima i urbanističkom pritisku, a nakon ovog sastanka definisaće se i dalji koraci u implementaciji.

Crnogorska delegacija je bila u sastavu: Igor Vučinić, sekretar Ministarstva kulture, Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Branko Nedović, potpredsjednik Opštine Kotor i Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?