Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić u Sarajevu: Najefikasniji odgovor na izazov migracija je zajedničko djelovanje država Zapadnog Balkana

Objavljeno: 07.06.2018. 21:00 Autor: MUP
Države regiona treba da pojačaju aktivnosti i preduzmu dodatne mjere u cilju sistematskog registrovanja migranata koji na nezakonit način prelaze granice zemalja – zaključeno je danas u Sarajevu na sastanku ministara unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana kojem su prisustvovali i ministri nekoliko država Evropske unije.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić je ocijenio na skupu da se pravovremenim djelovanjem, sinhronizovanim aktivnostima, te njegovanjem dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, ali i podrškom zemalja članica EU, može biti unaprijeđena bezbjednost u regionu odnosno umanjena opasnost od različitih oblika organizovanog kriminala, prije svega od krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

MUPRegistracija migranata, povratak ilegalnih migranata, kvalitetna razmjena informacija i implementacija normativnog okvira kojim se definišu pitanja stranaca i njihove međunarodne zaštite, važni su mehanizmi migratorne politike, a Crna Gora je, kako je kazao ministar Nuhodžić, već preduzela značajne korake u cilju unapređenja ove oblasti i pružanja efikasnog odgovora na aktuelne izazove. U svjetlu unapređenja aktuelnog stanja, ministar je ohrabrujućom ocijenio namjeru evropskih agencija, prije svega Fronteksa, da u narednom periodu, kroz pregovore za potpisivanje statusnih sporazuma, obezbijedi prisustvo svojih kapaciteta na teritorijama zemalja Zapadnog Balkana.

Sagledavajući pitanje na regionalnom i međunarodnom nivou, ministar je konstatovao da prostor za unapređenje postoji i u dijelu jačanja modela za saradnju sa zemljama porijekla migranata, kroz zaključivanje sporazuma o readmisiji, te ocijenio da je na planu poboljšanja smještajnih i materijalno-tehničkih uslova za kvalitetno upravljanje granicama i migracijama, potrebna dodatna alokacija finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Na margini skupa održan je bilateralni sastanak ministra Nuhodžića i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragana Mektića, na kojem je razgovarano o konkretnim modelima saradnje dvije zemlje, u cilju sprečavanja nezakonitih migracija.
   
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?