Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U organizaciji Regionalne kancelarije UNDP-a iz Istanbula u Brčkom održana radionica na temu “ Rad sa potencijalnim svjedocima “

Objavljeno: 09.06.2018. 21:00 Autor: mrss
Regionalna kancelarija UNDP-a iz Istanbula, u okviru projekta „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama“, organizovala je regionalnu radionicu na temu “ Rad sa potencijalnim svjedocima “, koja se održala dana 7. i 8. juna u Brčkom u Bosni i Hercegovini

Radionicu je otvorila Klaudia Kuljuh, koordinatorka Regionalnog projekta „Jačanje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potragama za nestalim osobama“ iz Regionalne kancelarije UNDP-a iz Istanbula. Na radionici su govorili Prof. dr Adnan Duraković, Pravni fakultet Zenica, o upotrebi informatora i psihologiji ispitivanja svjedoka, Mr. Sc. Semir Šarić, viši inspektor SIPA ( Državna agencija za istrage i zaštitu BIH ) o savremenim metodama i tehnici obavljanja intervjua, Zbigniew Wojdyla, istražitelj Međunarodnog krivičnog suda (MICT) o saslušanju svjedoka u predmetima ratnih zločina, korištenju baze podataka MKSJ – EDS, upotrebi satelitskih slika za otkrivanje masovnih grobnica i Dragoljub Stanković, specijalni tužilac za ratne zločine iz Beograda, o značaju i ulozi iskaza svjedoka i oštećenih, njihovih zastupnika u krivičnim postupcima za ratne zločine i postupcima pronalaska posmrtnih ostataka nestalih lica.

Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu radionice predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije. Na radionici su, takođe učestvovali Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, sa saradnicima, pomoćnik ministra Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Stjepan Sučić, sa saradnicima i predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO-BiH) Marko Jurišić sa saradnicima. 

Radionica je organizovana sa ciljem da se detaljnije razgovara o načinima komunikacije sa potencijalnim svjedocima, preliminarni i detaljni razgovor sa potencjalnim svjedokom – opšti principi, procjena kredibiliteta i pouzdanosti svjedoka, korištenje baze podataka Međunarodnog Krivičnog Suda MKSJ – EDS, te o savremenim modelima obavljanja informativnog razgovora. Poseban cilj radionice je da se kroz otvorenu komunikaciju unaprijede rezultati na terenu. 



PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?