Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Crnogorska delegacija učestvovala na Konstitutivnoj sjednici MMF-a i Svjetske banke

Objavljeno: 11.06.2018. 16:42 Autor: Ministarstvo finansija
Ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestovovali su na godišnjoj konstitutivnoj sjednici Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koja je održana od 8. do 10. juna u Splitu.

Na skupu se diskutovalo o aktuelnim pitanjima monetarne, finansijske i razvojne politike, a tema kojoj je posvećena posebna pažnja odnosila se na finansijsku tehnologiju, preciznije na odnos razvoja tehnologije i finansijske industrije, sa fokusom na promjene koje donosi brzi tehnološki razvoj. U tom kontekstu, konstatovano je da mobilno bankarstvo odnosno tržište kriptovaluta, bilježe ubrzani rast što ukazuje da se bankarski sistem mijenja iz dana u dan.  Nove tehnologije, kako je saopšteno, donose i niz izazova, među kojima je jedno od važnijih pitanje sigurnosti, odnosno zaštite podataka, kako za potrošače i tako i za kompanije.

Skupu u Splitu prisustvovali su najviši zvaničnici centralnih banaka i ministarstava finansija petnaest zemalja – članica Holandsko-belgijske konstituence, kao i izvršni direktori MMF-a i Svjetske banke, Anthony De Lannoy i Frank Heemskerk, kao i zamjenik predsjedavajućeg Grupacije Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Cyril Miller.



PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?