Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dostavljanje podataka za Vodič o potrošnji goriva i emisijama CO2 za modele novih putničkih vozila koja su dostupna na tržistu Crne Gore za 2018. godinu

Objavljeno: 11.06.2018. 19:56 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obavještava zainteresovanu javnost da je u toku ažuriranje podataka za Vodič o potrošnji goriva i emisijama CO2 za modele novih putničkih vozila koja su dostupna na tzistu Crne Gore za 2018. godinu.

Vodič o potrošnji goriva i emisijama CO2 za modele novih putničkih vozila koja su dostupna na teritoriji Crne Gore za 2017 godinu izrađen je na osnovu Zakona o životnoj sredini („Sl. list Crne Gore”, br. 52/16) i Pravilnika o bližem sadržaju oznaka, vodiča, postera, displeja i promotivne literature i materijala o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida iz novih putničkih vozila („Sl. list Crne Gore”, br. 40/17 od 27.06.2017.).

Vodič za 2017. godinu izrađen je prije donošenja pomenutog pravilnika na dobrovoljnoj osnovi tako da ne sadrži podatke svih uvoznika novih vozila. Radi uvida i boljeg razumijevanja svih detalja molimo da pogledate predmetni Vodič za 2017. koji se sada ažurira a koji mozete preuzeti OVDJE.

Nakon donošenja predmetnog pravilnika od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma praksa dostavljanja podataka ministarstvu predstavlja obavezu na godišnjem nivou.

Stoga je neophodno da zvanični distributeri novih vozila za potrebe izrade Vodiča za 2018 god, najkasnije do petka, 18. juna 2018, dostave podatke o novim putničkim vozilima dostupnim na tržištu Crne Gore za 2018. godinu.

Podatke je potrebno dostaviti isključivo u datoj excel formi (primjer/template mozete preuzeti OVDJE) kako bi svi dostavljeni dostavljeni podaci imali unificiranu formu.

Takođe navodimo nekoliko tehničkih pojašnjenja:
• "Potrošnja goriva izražava se numerički, sa jednim decimalnim mjestom, u litrima na sto kilometara (l/100km) a emisija ugljendioksida izražava se najpribližnijim cijelim brojem u gramima po kilometru (g/km).
• Zvanični podaci o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida su podaci u skladu sa sertifikatom o homologaciji vozila za tip vozila ili potvrdom proizvođača.
• Kada se nekoliko varijanti i/ili verzija navodi pod istim modelom, za zvanične podatke o potrošnji goriva i emisijama ugljendioksida uzima se potrošnja, odnosno vrijednost emisija varijante i/ili verzije koja ima najveću potrošnju odnosno vrijednost emisija u toj grupi.

Podatke je neophodno dostaviti g-dji Jeleni Krivokapic na sljedeću email adresu: j.krivokapic@mrt.gov.me  

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?