Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici sektora šumarstva upoznati sa iskustvima zemalja EU u trgovini drvetom

Objavljeno: 12.06.2018. 01:37 Autor: MPRR

MPRR MPRR

Predstavnici crnogorskih institucija iz oblasti šumarstva i Privredne komore Crne Gore imali su priliku da se detaljnije upoznaju sa iskustvima zemalja EU propisima u oblasti trgovine drvetom.

Na TAIEX dvodnevnoj radionici koja je počela danas u Podgorici eskperti iz Slovenije, Italije, Austrije, Češke i Španije detaljnije su upoznali predstavnike Crne Gore sa EU uredbom o trgovini drvetom kojom se uređuje promet drveta. 

Osim propisa u okviru uredbe, prisutni su upoznati sa iskustvima zemalja članica EU na planu  uspostavljanja institucionalnog okvira za sprovođenje uredbe, kao i najboljim praksama u toj oblasti.

S obzirom na značaj primjene uredbe na eliminisanje prometa drveta koje potiče iz nelegalnih izvora, radionica je značajna sa aspekta daljeg jačanje kapaciteta crnogorskih institucija i obuke kadrova, neohodnih za sprovođenje aktivnosti na sprečavanju bespravnih radnji u šumarstvu, a koje su pokrenute početkom prethodne godine. 

Osim toga, Crna Gora u sklopu reformi koje se trenutno sprovode u ovoj oblasti treba da kroz zakonske odredbe definiše mehanizme za primjenu ove regulative, zbog preuzete obaveze usaglašavanja svojih propisa sa propisima EU iz Programa pristupanja.

Radionici je prisustvovalo 50 učesnika iz Crne Gore, predstavnika Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja iz Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju, Odjeljenja za ekonomske analize, Uprave za šume, Uprave za inspekcijske poslove, zatim Privredne komore Crne Gore, Instituta za standardizaciju Crne Gore, kao i zainteresovani drvoprerađivači. 

Radionicu su organizvali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uz podršku EK, kroz TAIEX program.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?