Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović sa delegacijom SAD: Dodatno unaprijediti informacione i tehničke kapacitete na graničnim prelazima

Objavljeno: 12.06.2018. 19:20 Autor: MUP
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, sastao se danas sa delegacijom Sjedinjenih Američkih država, koju su činili zamjenica šefa misije Ambasade te zemlje u Podogrici, Džudi Kuo, i predstavnici Međunarodnog programa za pružanje pomoći u krivičnim istragama Ministarstva pravde SAD (ICITAP).

U fokusu današnjeg susreta bio je izvještaj koji su predstavnici ICITAP-a, zajedno sa predstavnicima Ambasade SAD, izradili u cilju sagledavanja trenutnog stanja, kao i mogućnosti unapređenja u oblasti informacionih tehnologija i sigurnosti i bezbjednosti na crnogorskim graničnim prelazima. U tom smislu oni su zahvalili predstavnicima crnogorskog MUP-a i Uprave policije na odličnoj saradnji u dijelu pružanja relevantnih informacija koje su bile neophodne za sačinjavanje ovog izvještaja.

Baziran na nizu preporuka, izvještaj, kako su pojasnili, mapira i nekoliko zajedničkih projektnih oblasti kroz koje bi uz podršku SAD-a u narednom periodu bila dodatno unaprijeđena informaciona infrastruktura na graničnim prelazima, obezbijeđena kvalitetna razmjena informacija sa susjednim zemljama, naročito na graničnim prelazima sa Republikom Albanijom, te poboljšani digitalni kapaciteti Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Zahvalivši na dosadašnjoj podršci i iskazanoj spremnosti da se kroz nove projekte još više učvrsti saradnja Crne Gore i SAD, državni sekretar Pejanović kazao je da naša zemlja u kontinuitetu sprovodi aktivnosti u cilju poboljšanja uslova na graničnim prelazima u skladu sa međunarodnim standardima i standardima Evropske unije, naročito u svjetlu usvajanja Šengenskog akcionog plana i preuzimanja obaveza koje iz njega proizilaze, te ocijenio da će projektne aktivnosti sa ICITAP-om dodatno doprinijeti ispunjavanju strateških ciljeva Crne Gore u oblasti bezbjednosti naših granica.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?