Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Okrugli sto “Usklađenost Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa međunarodnim standardima

Objavljeno: 12.06.2018. 19:17 Autor: MJU

Generalna direktorica za lokalnu samoupravu, Jadranka Vukčević učestvovala je danas na okruglom stolu “Usklađenost Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa međunarodnim standardima“, u organizaciji MANS-a.

„Prioritet rada Ministarstva javne uprave je u stvaranju uslova za punu implementaciju važećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čiji poseban značaj je upravo u njegovoj kontrolnoj funkciji, putem koje građani i drugi subjekti mogu ostvariti neposredni uvid u rad organa vlasti i nosilaca javnih funkcija, što je jedan od instrumenata za sprečavanje lošeg poslovanja, postupanja, zloupotrebe ovlašćenja i korupcije“, istakla je Vukčević.

„Sa ovim zakonskim rješenjem se samo kao izuzetak predviđa ograničenje pristupa informacijama, što je veliki demokratski iskorak, ali istovremeno i mehanizam kojim se obezbjeđuje uspostavljanje ravnoteže između prava javnosti da zna i potrebe da se spriječi prekomjerno ugrožavanje legitimnih interesa od objavljivanja informacije. Ovim institutom je sa druge strane, uspostavljena harmonizacija predmetne regulative sa problematikom koja je uređena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonom o tajnosti podataka“, naglasila je Vukčević.

„Takođe, ono što je dobro zakonsko određenja, jeste i supsidijarna primjena Zakona o upravnom postupku, te s tim u vezi nadležnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, kao drugostepenog organa koji odlučuje o žalbama. Iako se može zaključiti da je u prethodnom periodu unaprijeđena oblast slobodnog pristup informacijama, istakla je Vukčević, ne znači da ne postoji prostor za njeno dodatno unapređenje, naročito imajući u vidu da je ovo proces koji treba da dovede do rasta povjeranja građana i privrede u rad javne uprave. Zato smo i kroz nova strateška dokumenta prepoznali potrebu za unapređenjem ove oblasti, a naročito kroz novi akcioni plan za sprovođenje Stretegije reforme javne upora do 2020.godine, kazala je Vukčević.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?