Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Naučnik i fotograf iz CERN-a Mihael Hoh održao predavanje na Cetinju u sklopu Art@CMS Montenegro radionica

Objavljeno: 12.06.2018. 19:53 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Naučnik i fotograf iz CERN-a Mihael Hoh održao je danas, u zgradi Fakulteta likovnih umjetnosti, predavanje u sklopu Art@CMS radionica, koje Ministarstvo nauke organizuje u saradnji sa umjetničkim akademijama Univerziteta Crne Gore.
Studenti akademija su u okviru studijske posjete CERN-u, koja je organizovana u martu ove godine, predložili projektne ideje i koncepte, koje razvijaju upravo u okviru ovog ljetnjeg semestra sa svojim predmetnim profesorima.

Podsjetimo, studenti Lidija Martinović, Jelena Šoškić, Iva Kasalica, Nemanja Popović, Kristina Kusovac boravili su u martu u studijskoj posjeti CERN-u, gdje su imali priliku da se bliže upoznaju sa projektom CMS, jednim od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u i nađu svoj umjetničk izraz i pristup u cilju predstavljanja jedinstvenog spoja između nauke i umjetnosti.

Mihael Hoh je razgovarao sa studentima o načinima realizacije njihovih ideja, te multidisciplinarnim pristupima koji se često primjenjuju u prestižnoj naučnoj ustanovi u kojoj radi.

Radovi i projektne ideje studenata će takođe biti predstavljeni u okviru festivala „Otvoreni dani nauke“ koji Ministarstvo nauke Crne Gore planira da realizuje u oktobru 2018. godine.

Art@CMS Montenegro radionice imaju za cilj da produkuju i realizuju kvalitetne i umjetnički inspirativne ideje i koncepte koje spajaju nauku i umjetnost. Cilj je podsticanje dijaloga između naučne zajednice CMS-a i mladih umjetnika radi većeg razumijevanja istraživanja fizike čestica i njegovog doprinosa obrazovanju i društvu, kao i da se angažuju mladi umjetnici koji mogu doprinijeti stvaranju kreativne sinergije između umjetnosti i nauke.

Umjetnički koordinator radionica je doc. dr Edin Jašarović sa Fakulteta dramskih umjetnosti, Cetinje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?