Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

UNWTO: U fokusu digitalizacija u turizmu

Objavljeno: 13.06.2018. 15:32 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) fokusiraće se na pet stubova razvoja za period 2018-2019, a to su inovacije i digitalna transformacija, investicije i preduzetništvo, obrazovanje i zapošljavanje, bezbjednost na putovanju i društvena, kulturna i ekološka održivost.

Kako bi se adekvatno adresirali novi izazovi i trendovi u turizmu i unaprijedio poslovni ambijent za ovaj sektor, Organizacija će posebnu pažnju posvetiti jačanju inovacija i digitalizacije u tom sektoru, što će dovesti do stvaranja novih poslovnih mogućnosti, povećanja ulaganja u turizam, te povećane konkurentnosti i održivosti sektora.

Ovo je zaključeno na 63. sjednici UNWTO komisije za Evropu, održanoj u Pragu u periodu 11-13. juna 2018. godine. Sjednicu UNWTO komisije za Evropu svečano je otvorio njen generalni sekretar, Zurab Pololikašvili, a uvodnu riječ dala je ministarka regionalnog razvoja, Karla Šlečtova. Sjednici su prisustvovali visoki predstavnici 32 evropske države, kao i predstavnici privatnog sektora i akademske zajednice.

Radno predsjedništvo Komisije čine predstavnici Hrvatske, Litvanije i Bugarske. Crnu Goru, kao zemlju koja kopredsjedava UNWTO Odborom za turizam i održivost, predstavljalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno šefica kabineta Milena Mijajlović.

Tokom sastanka, Generalni sekretar Zurab Pololikashvili dobio je podršku zemalja članica evropskog regiona za prioritete koji će definisati rad organizacije u narednim godinama. Dvije sedmice ranije, na sastanku Izvršnog savjeta, kao ključnog upravljačkog tijela UNWTO, prihvaćeni su prioriteti i nova struktura UNWTO.

Na dnevnom redu Sjednice bilo je 11 tačaka, a najviše diskusije i analiza izazvala su pitanja razvoja ljudskog kapitala, podsticanje inovacija u turizmu, kao i bolje pozicioniranje turizma u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim strukturama.

U okviru sjednice, održana je i prezentacija i strateška rasprava na temu "Podsticanje inovacijskog ekosistema i digitalizacije u turizmu", sagledavajući kako evropsku turističku industriju učiniti konkurentnijom kroz digitalne alate i jačanje digitalnih vještina.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?