Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Akcija „Alkatraz“: Lišena slobode ukupno 23 lica od čega deset danas; razbijen lanac prodaje heroina, marihuane i kokaina u tri grada – zaplijenjeni droga i municija

Objavljeno: 13.06.2018. 20:12 Autor: UP
Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv droge danas su realizovali policijsku akciju koja je trajala preko godinu dana, pod kodnim nazivom „Alkatraz“. Sa današnjom aktivnošću lišena su slobode sva lica koja su bila obuhvaćena akcijom i razbijen je lanac tzv. ulične prodaje droge u tri grada. U ovoj akciji podnijete su krivične prijave protiv ukupno 23 lica zbog osnovane sumnje da su se bavila tzv. uličnom prodajom droge na području Podgorice, Bara i Budve. Od ovih 23 lica, danas je procesuirano 13 dok je 10 lica procesuirano u toku ovih preko godinu dana koliko je trajala akcija. Od 13 lica koja su procesuirana danas, deset je danas lišeno slobode dok se tri lica već nalaze u ZIKS-u. Danas su izvršeni pretresi na deset lokacija koje koriste deset lica, dok je tokom trajanja akcije droga zaplijenjena u još 34 navrata. Tokom trajanja akcije pronađeno je i ukupno oduzeto oko 640 grama heroina, 2,1 kilogram marihuane, 2,5 kilograma amfetamina, 350 grama smjese paracetamola i kofeina i manja količina kokaina i buprenorfina, kao i 39 komada pištoljske i puščane municije.

Naime, danas su u završnoj aktivnosti realizacije akcije „Alkatraz“, koja je bila usmjerena na otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje tzv. ulične prodaje droga u Podgorici, Budvi i Baru, izvršeni pretresi na deset lokacija koje koriste 10 lica. Na lokacijama koje koristi pet lica pronađeni su droga i municija odnosno oko 14 grama heroina i oko 44 grama marihuane kao i 39 komada pištoljske i puščane municije. Droga i municija su oduzeti, kao i više telefona sa sim karticama koji su pronađeni i biće upućeni u Forenzički centar radi vještačenja.

Danas su slobode lišeni P.J. (31), N.J. (30), M.R. (40) i N.Đ. (25) iz Podgorice, S.R. (24), V.D. (20) i N.H. (23) iz Bara, N.K. (30) iz Ulcinja, S.K. (21) državljanin Republike Srbije nastanjen u Baru i D.L. (23) iz Nikšića nastanjen u Baru. Osim protiv ovih deset lica koja su danas lišena slobode, krivične prijave su danas državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijete i još protiv tri lica – S.Đ. (40) i B.D. (38) iz Podgorice i M.B. (40) iz Budve, koji se već nalaze u ZIKS-u. Svih ovih 13 lica osumnjičeno je da je počinilo krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Ovih 13 lica su naime osumnjičeni da su u dužem periodu, tokom prošle i ove godine do dana lišenja slobode, na području Podgorice, Bara i Budve većem broju lica prodavali opojne droge heroin, marihuanu, kokain i amfetamin. Deset lica lišenih slobode će uz krivičnu prijavu biti predati nadležnom tužiocu.

Prilikom preduzimanja policijskih mjera i radnji na ovom predmetu, tokom više od godinu dana njegovog trajanja, ne računajući današnju aktivnost, policija je u 34 navrata izvršila zaplenu opojnih droga od lica koja su kupila drogu radi konzumiranja i to oko 624 grama heroina, 2,1 kilogram marihuane, 2,5 kilograma amfetamina, 0,5 grama kokaina, četiri tablete buprenorfina i 350 grama smjese paracetamola i kofeina koji služe za miješanje sa opojnom drogom heroin radi većeg dobijanja mase.

Osim toga, u dva navrata policijski službenici su zaplijenili opojnu drogu marihuana nakon što su je, kako se sumnja, u jednom slučaju osumnjičeni S.R a u drugom slučaju osumnjičeni V.D. prodali maloljetnim licima. Takođe na osnovu policijskih mjera i radnji sumnja se da su ova lica opojnu drogu marihuana često prodavala u neposrednoj blizini ili u školskom dvorištu srednje škole u Baru.

Osim navedenih 13 lica koja su procesuirana danas, prethodno je za vrijeme rada na ovom predmetu podnijeto 10 krivičnih prijava protiv još 10 lica zbog osnovane sumnja da su počinili KD neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Podnjeta je i jedna krivična prijava protiv jednog lica zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo KD omogućavanje uživanja opojnih kao i krivična prijava protiv jednog lica za KD nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Realizacija akcije „Alkatraz“ predstavlja još jednu potvrdu kontinuiranih i kvalitetnih aktivnosti koje crnogorska policija, sa konkretnim rezultatima, sprovodi na polju suzbijanja ulične prodaje narkotika.

U realizaciji akcije su pored službenika Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za borbu protiv droge učestvovali su i službenici Posebne jedinice policije, CB Bar, OB Ulcinj i Sektora granične policije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?