Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija Kosova u studijskoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore

Objavljeno: 13.06.2018. 22:00 Autor: MUP
Delegacija Republike Kosovo boravila je u dvodnevnoj studijskoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi sa crnogorskim kolegama razmijenili iskustva i znanja iz procesa vizne liberalizacije.

Imajući u vidu da Republika Kosovo očekuje da će uskoro dobiti viznu liberalizaciju, susreti sa predstavnicima MUP-a i Uprave policije bili su prilika da delegacija uvidi kakav je put ne samo do, već i nakon vizne liberalizacije, kao i koje ih obaveze na tom putu očekuju. Iz tih razloga, fokus razgovora tokom sastanaka bio je na početku proseca vizne liberalizacije, uspostavljanju obaveze izvještavanja o ispunjavanju obaveza iz procesa postvizne liberalizacije, zatim na migracijama, readmisiji i azilu, Strategiji o integrisanom upravljanju granicom, kao i Zakonu o graničnoj kontroli, zajedničkim patrolama, zajednički centrima za policijsku saradnju, obukama granične policije i saradnji sa FRONTEX-om.

Izražavajući zadovoljstvo zbog prilike da da Crna Gora podijeli svoja iskustva sa susjednim zemljama, i na taj način doprinese integracionim procesima i stabilnosti u regionu, generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave, Milanka Baković, pozdravila je prijateljske odnose dvije zemlje, iskazujući uvjerenje u dalje unaprjeđenje istih. Obije strane saglasile su se da je saradnja između R. Kosovo i Crne Gore na visokom nivou, posebno u oblasti migracija i readmisije, ali da uvijek ima prostora za dalje unaprjeđenje iste, čemu će se i dalje težiti kako na operativnom, tako i na svim ostalim nivoima.

Na liniji navedenog, Ministarstvo unutrašnjih poslova izrazilo je spremnost da nastavi sa pružanjem podrške Republici Kosovo kako po ovom, tako i po svim drugim pitanjima od zajedničkog interesa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?