Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan uvodni sastanak IPA projekta HAMLET “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma”

Objavljeno: 14.06.2018. 20:43 Autor: Ministarstvo kulture
MKUPredstavnici Ministarstva kulture prisustvovali su na uvodnom sastanku IPA projekta HAMLET- “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma” (“Highlighting Artisanal Manufacturing, cuLture and Eco Tourism”), održanom u Tirani 12. i 13. juna 2018. godine.

Na sastanku su prezentovane projektne aktivnosti koje će biti realizovane u predstojećem dvogodišnjem periodu i istaknut značaj uspostavaljanja saradnje na polju valorizacije i promocije ruralnih cjelina. Naglašeno je da područija koja baštine bogatu istoriju i tradiciju, a koja su mapirana u državama učesnicima projekta, mogu doprinijeti unaprijeđenju održivog turističkog razvoja i podsticanju preduzetništva, baziranog na razvoju kreativnih industrija i promociji tradicionalnih zanata. 

Projekat HAMLET, realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori koji će biti obuhvaćeni projektom su prostor Skadarskog jezera i Bihorska oblast, a glavne aktivnosti projekta, koji se realizuje do aprila 2020. godine, odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije. Ministarstvo kulture na ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi partner. Glavni partner na projektu je Ministarstvo kulture Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, CNA Bari (Zanatska komora) i Puglia Promozione (Regionalna agencija za turizam), dok je Regija Pulja pridruženi partner. Odobreni budžet projekta iznosi 975,800.00 €, od čega je predviđeni budžet Ministarstva kulture 203,260.00 €.

MKU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?