Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o tekstu Nacrta zakona o stranim i invazivnim stranim vrstama

Objavljeno: 15.06.2018. 13:52 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma je, u skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona (“Sl. list CG”, br. 12/12), dana 27.aprila 2018. godine obavijestilo zainteresovanu javnost da je pokrenulo postupak javne rasprave za Nacrt zakona o stranim i invazivnim stranim vrstama.

Tekst Nacrta zakona je bio postavljen na web stranicama Ministarstva održivog razvoja i turizma, portalu e-Uprave i Arhus centara. Ministarstvo je ovim objavljivanjem uputilo poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, strukovnim udruženjima, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u javnu raspravu i daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na tekst Nacrta zakona o stranim i invazivnim stranim vrstama. Zainteresovani subjekti su svoje komentare, mišljenja, primjedbe i sugestije mogli dostaviti u pisanoj ili elektronskoj formi do 7. juna 2018.godine Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Javna rasprava je počela 27. aprila i trajala do 7. juna 2018. godine. 
Javna rasprava u formi tribine održana je 18. maja 2018. godine, u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma. U svojstvu predlagača zakona, učestvovale su:
 gđa Slavica Braunović, samostalni savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma
 gđa Maja Raičević, samostalni savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma
 gđa Jelena Radević, savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma
 gđa Milena Bataković, samostalni savjetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Pored predstavnika Ministarstva, javnoj tribini su prisustvovali predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Takođe je javnoj tribini prisustvovao i gdin Til Dieterich, ekspert za oblast zaštite prirode u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Tokom trajanja javne rasprave nije bilo dostavljenih komentara, mišljenja i sugestija od strane zainteresovane javnosti, zainteresovanih organa i organizacija.

Donošenje Zakona o stranim i invazivnim stranim vrstama predviđeno je u cilju stvaranja adekvatnog zakonskog mehanizma za upravljanje, sprječavanje unošenja i širenja stranih i invazivnih stranih vrsta koje mogu nanijeti štetu prirodnom ekosistemu u Crnoj Gori.
Predmet ovog zakona je sprječavanje unošenja i širenja, kao i upravljanje stranim i invazivnim stranim vrstama biljaka životinja i gljiva, kako bi se spriječio, ublažio i sveo na najmanju moguću mjeru štetan uticaj njihovog namjernog i nenamjernog unošenja i širenja, na biodiverzitet, usluge ekosistema i/ili zdravlje ljudi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?