Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Strategija pametne specijalizacije - Sastanci radnih grupa za sektore: Informaciono-komunikacione tehnologije (20. jun), Poljoprivreda (21. jun) i Metalska industrija i građevinarstvo (22. jun)

Objavljeno: 15.06.2018. 14:32 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke trenutno realizuje drugi ciklus konsultacija/sastanaka u okviru Procesa preduzetničkog otkrivanja (Entrepreneurial discovery process - EDP), faze u pripremi Strategije pametne specijalizacije (S3) u kojoj privredna društva imaju najznačajniju ulogu.
 
Pametna specijalizacija je koncept koji je Evropska unija usvojila kako bi obezbijedila razvoj zemlje koji se bazira na inovacijama. U pitanju je vodeći princip koji okuplja poslovnu zajednicu, naučno-istraživačke i javne institucije kao i civilno društvo, s primarnim ciljem razvoja i korišćenja inovacija za podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti, kroz primjenu postojeće baze znanja i kompetencija.
 
Kako bi se preciznije definisali prioriteti i uže oblati razvoja u okviru njih, Ministarstvo organizuje sastanke iz svih oblasti razvoja koje su određene kao potencijalno prioritetne u ovom procesu, u sljedećim terminima:
 
1.         Informaciono-komunikacione tehnologije – u srijedu, 20. juna 2018. godine u 11 časova, u sali za sastanke Ministarstva nauke, Rimski trg bb;
2.         Poljoprivreda – u četvrtak, 21. juna 2018. godine u 10 časova, u sali za sastanke Ministarstva nauke, Rimski trg bb;
3.         Metalska industrija i građevinarstvo – u petak, 22. juna 2018. godine u 10 časova, u Privrednoj komori Crne Gore.
 
Sastancima će moderirati konsultanti za proces preduzetničkog otkrivanja: zamjenica generalnog menadžera Tehnološkog parka Ljubljana, g-đa Marjana Majerič i g-din Aleš Pevc, zadužen za vođenje projekata u Tehnološkom parku Ljubljana.
Izvještaj Huga Hollandersa: Mapiranje ekonomskog, naučnog i inovativnog potencijala u Crnoj Gori, na osnovu kojeg se došlo do preliminarnih prioritetnih sektora možete pogledati na web stranici Ministarstva nauke:
 
Aktivno učešće akademskog, privrednog i civilnog sektora je od ključnog značaja, zato pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešća na sastancima i svoje učešće potvrde putem e-mail adrese: milena.milonjic@mna.gov.me
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?